Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: 12 άμαχοι νεκροί από πυρά πυροβολικού

Με την κυβέρνηση και τους φιλορώσους αντάρτες να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός

oukrania

Τουλάχιστον δώδεκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά πυροβολικού στην ανατολική Ουκρανία, με την κυβέρνηση και τους φιλορώσους αντάρτες να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν πυρά που εξαπέλυσαν οι αποσχιστές στο Νούζνια Κρούνκα, ανατολικά του Ντόνετσκ, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός με ανάρτησή του στην σελίδα του στο Facebook. Οι πληροφορίες του στρατού δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα, το δημοτικό συμβούλιο του Ντόνετσκ, ανέφερε ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού.

Η αυτοανακηρυχθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ» και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας από το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για την παραβίαση της εκεχειρίας.

Εν τω μεταξύ τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ρωσία ανακοίνωσαν πως ελπίζουν ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο την Τρίτη και προβλέπει τη χορήγηση στους αυτονομιστές ευρείας αυτονομίας, θα ενισχύσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν από τη Ρωσία και τους αντάρτες να «ανταποδώσουν σύντομα» εφαρμόζοντας τα εκκρεμή 12 σημεία της συμφωνίας του Μινσκ, μεταξύ των οποίων είναι η απόσυρση των παράνομων ένοπλων ομάδων και ο «εφαρμόσιμος έλεγχος» των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο νόμος παρέχει τη βάση για μια «ουσιαστική συνταγματική διαδικασία» στην Ουκρανία και για την εθνική συμφιλίωση. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ακύρωσης ή αλλαγής του νομικού πλαισίου θα προκαλέσει επέκταση των συγκρούσεων.

Ο νόμος δίνει στους αποσχιστές στις ανατολικές περιοχές προσωρινή αυτοδιοίκηση, προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας και τους δίνει δικαίωμα να διατηρούν τη δική τους πολιτοφυλακή για την τήρηση του νόμου και της τάξης.

Το νομοσχέδιο, το περιεχόμενο του οποίου χαρακτηρίστηκε έκπληξη, ψηφίστηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Βουλής, με ορισμένους βουλευτές να καταγγέλλουν κατάφωρες παραβιάσεις των κοινοβουλευτικών κανόνων.

«Η ψηφοφορία ήταν αδιαφανής και αντιδημοκρατική» ανέφερε ο Γκριγκόρι Νεμούρια, αναπληρωτής επικεφαλής του κόμματος της Πατρίδας της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κόμματος.

Έξι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Πατρίδα υπέβαλαν αίτημα ακύρωσης της απόφασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοβουλίου.

Περίπου 300 υποστηρικτές του εθνικιστικού κόμματος Δεξιός Τομέας διαδήλωσαν και απαίτησαν από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να ασκήσει βέτο στο νόμο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι να σταματήσει η αιματοχυσία.

Το νομοσχέδιο προωθείται δέκα ημέρες μετά τις συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου η κυβέρνηση και οι αυτονομιστές συμφώνησαν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και ειδικό πολιτικό καθεστώς για τα εδάφη υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι αυτονομιστές ανέφεραν σήμερα ότι θα συνεχίσουν το διάλογο με την κυβέρνηση του Κιέβου υπογραμμίζοντας ότι η μορφή και ο χρόνος του νέου γύρου συνομιλιών θα καθοριστεί αργότερα, όπως είπε στο Interfax ο Αντρέι Πουργκίν, ένας εκ των ηγετών της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει μια τρίτη ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για να παραδοθεί βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, η οποία αναμένεται να φθάσει στην περιοχή αυτή μέχρι τέλος της εβδομάδας.

By