Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: 13 νεκροί στρατιώτες σε μάχες με φιλορώσους

Άλλοι εννιά στρατιώτες τραυματίστηκαν

slaviansk-ukraine-filorwsoi

Δεκατρείς Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε μάχες με φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, σύμφωνα με το επιτελείο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, άλλοι εννιά στρατιώτες τραυματίστηκαν. Η επιχείρηση, στην οποία μετέχουν δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, ξεκίνησε πάλι την Τρίτη, αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αποφάσισε να μην παρατείνει την εκεχειρία μετά τις πολλές παραβιάσεις από τους αντάρτες.

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) κατηγόρησε έναν Ρώσο στρατηγό ότι συμμετέχει στη στρατολόγηση μαχητών που εντάσσονται στις τάξεις των αυτονομιστών, στην ανατολική Ουκρανία.

«Ξεκινούμε έρευνα σε βάρος του στρατηγού της GRU (σ.σ. η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών) Τράσκιν, ο οποίος οργανώνει τη στρατολόγηση των τρομοκρατών στο Ροστόφ επί του Ντον«, μια πόλη στη νότια Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε ο επικεφαλής της SBU Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο.

«Εκεί πέρα γίνεται στρατολόγηση και εκπαίδευση, μετά από την οποία (οι εθελοντές) έρχονται στην Ουκρανία» για να «πολεμήσουν στο πλευρό των αυτονομιστών«, τόνισε.

Η SBU διεξάγει ακόμα έρευνα εις βάρος ενός υπευθύνου της ρωσικής συνοριοφρουράς, με την κατηγορία ότι χρηματοδοτεί και στηρίζει την τρομοκρατία στην Ουκρανία. Ο Ναλιβαϊτσένκο δεν αποκάλυψε όμως το όνομα του υπόπτου.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν καταγγείλει πολλές φορές ότι οι αυτονομιστές των ανατολικών επαρχιών ενισχύονται από μισθοφόρους που στρατολογούνται στη Ρωσία και από αξιωματικούς της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων, την Τρίτη, εναντίον των φιλορώσων ανταρτών, ο έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία έχει αναχθεί σε βασική προτεραιότητα της Ουκρανίας.

By