Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ουκρανική σημαία υψώθηκε σε ρωσικό ουρανοξύστη

Το σοβιετικό αστέρι βάφτηκε στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας

oukrania-simaia-ntonetsk

Σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε και άρχισε να κυματίζει στην κορυφή ουρανοξύστη στη Μόσχα, σε ορατό σημείο από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, την ώρα που οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία έχουν οδηγήσει τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις σε τεντωμένο σχοινί.

Το σοβιετικό αστέρι που κοσμεί την κορυφή του ουρανοξύστη, ο οποίος χρονολογείται από την εποχή που επικεφαλής του σοβιετικού κράτους ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν και απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το Κρεμλίνο, βάφτηκε επίσης στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, μπλε και κίτρινο.

«Η σημαία τοποθετήθηκε από εγκληματίες στην κορυφή του ουρανοξύστη Κοτελνιτσέσκαγια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, Ρόμαν Κιλκέγιεφ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν για το περιστατικό τέσσερις «βανδάλους», οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης που μπορεί να φθάσει μέχρι τα τρία χρόνια.

Εργαζόμενοι κλήθηκαν να κατεβάσουν τη σημαία και να «περάσουν ένα χέρι» βάψιμο το αστέρι, στην κορυφή του ύψους 176 μέτρων κτηρίου.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών δημιουργήθηκε μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα μετά την στρατιωτική κατάληψη από τη Ρωσία της ουκρανικής Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, μετά από ένα αμφιλεγόμενο και μη αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα δημοψήφισμα τον Μάρτιο.

By