Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Ουρές» στις τράπεζες για τους τόκους

 Το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνει τους φορολογούμενους να δηλώσουν τους τόκους άνω των 250 ευρώ.

Του Νίκου Φιλιππίδη

forologikes-diloseisΠρωτοφανή ταλαιπωρία επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών για τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς τους υποχρεώνει να αναζητήσουν στις τράπεζές τους έγγραφο με τους ετήσιους τόκους που έλαβαν.

Εάν το ποσό των τόκων ξεπερνά τα 250 ευρώ τότε θα πρέπει να υποχρεωτικά να δηλωθεί στην φετινή φορολογική δήλωση. Με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα θα διεκρινίζεται πλήρως το θέμα των τόκων και ειδικά το πως θα δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων από τους συνδικαιούχους των τραπεζικών λογαριασμών καθώς και το ποσό που θα πρέπει να αναγράφεται στη δήλωση.

Τα  εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια) κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών ΔΣ εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν στον κωδικό  659-660 της δήλωσης

Στα εισοδήματα αυτά  θα επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης  με συντελεστές από 1% έως και 4%.

Σημειώνεται ότι από σήμερα ανοίγει εκτός απροόπτου το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που θα υποδεχθεί ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις 5,6 εκατομμύριων φορολογουμένων.

Εκτός από τους τόκους, επιπλέον ταλαιπωρία αναμένεται για τους περισσότερους συνταξιούχους, καθώς σίγουρα το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ και ίσως και ο ΟΑΕΕ δεν θα αποσταλούν βεβαιώσεις αποδοχών αλλά οι ίδιοι θα πρέπει να εισέλθουν στον ιστότοπο του ταμείου τους και πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους να εκτυπώσουν τη βεβαίωση.

Επιπλέον, οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θα υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αλλά θα πρέπει να προμηθευτούν από την εφορία δικό τους Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

By