Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ούτε ο Χ. Αθανασίου θέλει αντιρατσιστικό νόμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αντιτίθεται επίσημα στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

athanasiou
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης που δηλώνει ότι το νομικό πλαίσιο του 1979 για τον ρατσισμό είναι επαρκές και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΝΔ την περασμένη Δευτέρα με αντικείμενο τον αντιρατσιστικό νόμο, και από την θέση που εξέφρασε προκύπτει ενδεχομένως και η αρνητική στάση του κόμματος.

Ο Χ. Αθανασίου μίλησε στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής και σημείωσε: «Όταν ο νομοθέτης νομοθετεί πρέπει να έχει μία εποπτεία του δικαίου. Πρέπει να γνωρίζει, ποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουμε. Αν δείτε αυτό το νομοθέτημα, το 90% είναι ρυθμισμένο στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά κανείς δεν έπιασε να τα μαζέψει όλα και να δει ότι αυτά έχουν ρυθμιστεί». Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε μόνο την ανάγκη «να γίνουν μερικές παρεμβάσεις, αλλά όχι να πάρει μία τέτοια έκταση επικοινωνιακού χαρακτήρα και να φαίνεται ότι υπάρχουν και αντίθετες ενδοκυβερνητικές απόψεις από ορισμένη μερίδα του Τύπου».

Υπερασπιζόμενος τον ισχύοντα νόμο, ο Χ. Αθανασίου εκτίμησε ότι «όταν ψηφίσαμε τον 927/79 πολλές ευρωπαϊκές και προοδευτικές χώρες είχαν μεσάνυχτα από τις ρυθμίσεις, τις οποίες έκανε η Ελλάδα. Πολλές είχαν και πριν από εμάς, αλλά πολλές από αυτές δεν είχαν ιδέα τι ψήφιζαν. Ήμασταν πολύ πρωτοποριακοί σε αυτό». Ωστόσο αναγνώρισε ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος λέγοντας ότι «στη χώρα μας δημιουργήθηκε το «τεκμήριο της αθωότητας» και είναι κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού που ξεκινά από δω».

Ο Χ. Αθανασίου σχολίασε τη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, υπενθυμίζοντας ότι το 2011 ήταν αντίθετος στο νομοσχέδιο Παπαϊωάννου που, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, «δεν διαφέρει σε τίποτα». «Δείτε στις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και στην «ΑΥΓΗ», που αρθρογραφούσε τότε από άλλη σκοπιά βέβαια και όχι από την αντιπολιτευτική, που επιχειρεί τώρα, τι έγραφε για τον ίδιο αντιρατσιστικό νόμο. Δεν διαφέρει σε τίποτα ο νόμος που εισήχθη επί Παπαϊωάννου με το σημερινό. Διαφέρει μόνο στην τιμωρία των Νομικών Προσώπων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

By