Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ούτε βήμα πίσω για το Κυπριακό

Σταθερός στη θέση του για κοινή δήλωση που αποτελεί βάση των διαπραγματεύσεων ο Ν. Αναστασιάδης

anastasiadisΗ κατάληξη σε κοινή δήλωση, παραμένει προϋπόθεση για συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου, τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι αν παραστεί ανάγκη θα αποστείλει γραπτή επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Για τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημείωσε ότι δεν θέλει να σχολιάσει κάτι σε σχέση με τις ενέργειες και τη στάση του. Αυτά θα τα πούμε, αν μας δοθεί η ευκαιρία αυτές τις ημέρες που θα είναι στην Κύπρο, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «πολλά είναι εκείνα, τα οποία θα πρέπει οριστικά να ξεκαθαριστούν μια για πάντα».

Ο Κύπριος πρόεδρος επέμεινε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα ουσιαστικό και καλά προετοιμασμένο διάλογο. Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, έχουμε υποβάλει εποικοδομητικότατες προτάσεις, οι οποίες, εάν και εφόσον οι εκπρόσωποι του γενικού γραμματέα ήθελαν ή θέλουν να αξιοποιήσουν, μπορούμε να επιτύχουμε μία κοινή δήλωση, η οποία να ξεκαθαρίζει κάποια θέματα αρχής, έτσι ώστε να μπορούμε το συντομότερο να μπούμε σ” ένα διάλογο για την όσο το δυνατό συντομότερη λύση του Κυπριακού με βάση τις βασικές αρχές.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ντερβίς Έρογλου για συνάντηση των δύο ηγετών ακόμη και χωρίς κοινή δήλωση, είπε ότι γνωρίζει ότι αυτή είναι η επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Γι” αυτό, τόνισε, επιμένω διότι γνωρίζω τις θέσεις του, ακόμα και αυτές στις 29 Οκτωβρίου, που μιλούσε ξεκάθαρα για «δύο κυριαρχίες και για κυρίαρχα κράτη». Συνεπώς, πρόσθεσε, επιμένω ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν οι βασικές αρχές από την αρχή για να μη δαπανηθεί ο χρόνος απλά σε μια άγονη συνομιλία.

Το Σάββατο απαντώντας στη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος δίνει προθεσμία τεσσάρων ημερών στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα, να καθορίσουν ημερομηνία για την πρώτη συνάντησή τους και να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ο Κύπριος ηγέτης τόνισε ότι «εκβιασμοί και χρονοδιαγράμματα δεν γίνονται αποδεκτά απ” όπου κι αν προέρχονται».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By