Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ούτε ο Ρεν δεν δίνει παράταση στη Γαλλία για το έλλειμμα

Το Παρίσι θα πρέπει να σεβαστεί τις κοινές αποφάσεις που ισχύουν για όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών 

rehn_2120481b

Με κάθε επισημότητα η Κομισιόν λέει «no» στις προτάσεις που έχει κάνει η γαλλική κυβέρνηση έτσι ώστε να της δοθεί λίγο παραπάνω χρόνος για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.

Αυτή τη φορά, το «άκυρο» προς το Παρίσι προήλθε από τα πιο αρμόδια χείλη, αυτά του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο στο Reuters ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση προς τη Γαλλία για το δημοσιονομικό της πρόγραμμα.

«Στο σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουν υπογράψει όλες οι χώρες της ΕΕ προβλέπεται ότι οι κανόνες του δημοσιονομικού προγράμματος για κάθε χώρα θα μπορούν να εξαιρούνται μόνο αν έχει υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός που να αποσταθεροποιεί την οικονομίας της Ευρωζώνης.

Από τη στιγμή που υπογράψαμε το σύμφωνο τον περασμένο Ιούνιο, δεν έχει προκύψει κάποιο τέτοιο γεγονός, αντιθέτως η οικονομία του ευρώ ενισχύεται. Επομένως δεν μπορώ να δω για ποιο λόγο θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Γαλλία από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος» πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

Θυμίζουμε ότι προς το Παρίσι έχει τεθεί να μειώσει το έλλειμμα μέχρι το 2015. Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό στον οποίο προέβη ο Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, η γαλλική πλευρά ανέφερε ότι θα τηρήσει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος αλλά θα ζητήσει να λάβει μια χρονική παράταση μέχρι να το επιτύχει.

Οι δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών της Κομισιόν έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων που δεν θέλουν κωλυσιεργίες στα γαλλικά δημοσιονομικά.

Ο στόχος της κυβέρνησης Ολάντ είναι να περιορίσει το έλλειμμα στο 3%, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει. Για το 2013, το έλλειμμα της Γαλλίας  ανήλθε στο 4,3%, πέφτοντας έξω από το στόχο του 4,1% που είχε θέσει η κυβέρνηση του Παρισιού.

By