Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο έμπορος, η Kate Moss και… τα κέρδη!

Πως το διάσημο μοντέλο και ο ισχυρός dealer μπλέχτηκαν σε ένα χορό… εκατομμυρίων

Της Λητώς Μησιακούλη

Kate Moss for Calvin kleinΤο φόντο ολόμαυρο. O Mario Sorrenti της λέει να γυρίσει απ’ τα αριστερά της και να τον κοιτάξει. Νετάρει με τον φακό του και την φωτογραφίζει.

Είναι μια στιγμή το 1993, με την Kate Moss να ποζάρει για την καμπάνια του αρώματος Obsession του Calvin Klein. Η φωτογραφία (30 αντίτυπα) τυπώθηκε στη Νέα Υόρκη, πέρασε από όλα τα περιοδικά, έγινε αφίσα, και γιγαντοαφίσα. Σε λίγες ημέρες θα πουληθεί στο Λονδίνο, έχοντας αρχικές τιμές 8.000-12.000 λίρες.

 

Ένα από τα πιο εμπορικά sales!

Συχνά γυμνόστηθη, με μακιγιάζ ή και τελείως άβαφτη, η Kate Moss έχει αφήσει ιστορία στο χώρο του περιοδικού Τύπου και της Μόδας.

Βεβαια… συνέβη και κάτι άλλο, χωρίς ίσως η ίδια να το αντιληφθεί εξαρχής.  Έγινε αντικείμενο αγοραπωλησίας, φουσκώνοντας τα πορτοφόλια όχι μόνο των φωτογράφων, αλλά και όσων έτυχε να έχουν στην ιδιοκτησία τους κάποιο original αντίτυπο. Όπως στην περίπτωση του Γερμανού Gert Elfering, ενός από τους μεγαλύτερους συλλέκτες φωτογραφίας διεθνώς.

Η ιδέα

Ο Elfering φυσικά, δεν έμεινε μόνο στο να συλλέγει. Εξελίχθηκε σε έναν πανίσχυρο έμπορο φωτογραφίας. Και τα τελευταία χρόνια τον βασάνιζε μια ιδέα… Μια δημοπρασία με θέμα την Kate Moss, αποκλειστικά και μόνο…

Φυσικά, οι Christie’s έπιασαν αμέσως την εμπορικότητα της ιδέας. Αλλωστε η Moss είναι ένα από τα πιο προβεβλημένα σύμβολα της παγκόσμιας μόδας. Ο ξεσηκωμός για αγοραστικό ενδιαφέρον και συλλεκτική μανία ήταν δεδομένα! Το γεγονός ότι η επένδυση στη φωτογραφία έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια, ενίσχυε το σχέδιο του Elfering.

Δίνοντας λοιπόν και η ίδια η Kate Moss τη συγκατάθεσή της, η συμφωνία έκλεισε. Για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί,  στους Christie’s στο Λονδίνο,  ένα sale αφιερωμένο στα «κλικ» της καριέρας της, το οποίο μάλιστα αναμένεται να συγκεντρώσει τζίρο εκατομμυρίων!

Το sale έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου ενώ θα προηγηθεί έκθεση με τις φωτογραφίες και τα έργα τέχνης από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες του οίκου Christie’s.

 

Η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 

Levine, She's light

Εχει τίτλο «Shes Light» (Laser 3), 2013, διαστάσεις 134,9 x 103,4 x 5,1 και τραβήχτηκε από τον Chris Levine. «Θέλησα να πάρω την ομορφιά της και να την μεταφράσω σε φως», σχολίασε σχετικά. Είναι ένα από τα φαβορί του sale και μάλιστα επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του καταλόγου. Η εκτίμησή της κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 150.000 λιρών.

Kate Moss by Bruce Weber

1997, Golden Beach στη Φλόριντα.  Η Kate Moss φυσάει και παίζει με τις σαπουνόφουσκες μπροστά στο φακό του Bruce Weber. Η φωτογραφία (71,1×57,2) τυπώνεται ασπρόμαυρη και βγαίνει σε 30 αντίτυπα. Αναμένεται να αγγίξει από 4.000 έως 6.000 λίρες.

 Kate in water

Η Moss είναι στο νερό. Κοιτάζει σοβαρή και φωτογραφίζεται για την αντρική Vogue το καλοκαίρι του 2010. Τίτλος φωτογραφίας: «Kate in Water». Εκτίμηση: 30.000-50.000 λίρες. Φωτογράφος: Mario Sorrenti.

kate for vogue 2003

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε για την αγγλική Vogue τον Μάιο του 2003. Ο φωτογράφος ήταν ο Nick Knight και την ονόμασε «KateAladdin Sane“» (10 αντίτυπα). Εχει διαστάσεις 101,6 x 76,2 και η εκτίμησή της κυμαίνεται από 25.000 έως 35.000 λίρες.

Kate moss

Και αυτή η φωτογραφία έγινε για τους σκοπούς της διαφημιστικής καμπάνιας του αρώματος Obsession του Calvin Klein το  1992. Εχει τίτλο «Kate on couch» και εκτίμηση 30.000 με 50.000 λίρες.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By