Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο… «ήρωας» Λουίς Σουάρες και ο αγρότης Πρόεδρος με τον σκαραβαίο…

Η αποθέωση του Λουίς Σουάρες στην Ουρουγουάη συνεχίζεται! Ο κόσμος αποθεώνει και  εμψυχώνει τον διεθνή άσο, με φιλάθλους να έχουν… κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του! «Το κεφάλι ψηλά Λουίς», φωνάζουν στον επιθετικό της Λίβερπουλ που βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού του και χαιρέτησε τον κόσμο…!

thumbnail (5)

Όχι, δεν… δάγκωσε κανέναν!

Ο Σουάρες που τιμωρήθηκε με βαριά καμπάνα από την FIFA, είχε επιστρέψει σπίτι του τα ξημερώματα ενώ στο αεροδρόμιο, εκατοντάδες ουρουγουανοί του επιφύλαξαν υποδοχή ήρωα!

Ο ίδιος ο Σουάρες δεν συναντήθηκε με τους οπαδούς της Σελέστε καθώς αποχώρησε από άλλη έξοδο του αεροδρομίου.

thumbnail (4)

Το ερώτημα που γεννάται είναι, μα, πως συμβαίνει να αποθεώνεται ένας παίκτης όταν έχει διαπράξει μια τέτοια βαρβαρότητα –και τόχει ξανακάνει!

Η απάντηση είναι πως, στο πρόσωπο του Σουάρες –και κάθε μεγάλου παίκτη σαν τον Σουάρες- λαοί όπως αυτός της βασανισμένης Ουρουγουάης, βλέπουν έναν ήρωα. Λαοί που αγαπούν, που λατρεύουν το ποδόσφαιρο και που έχουν ανάγκη να κερδίσουν μια θέση πιο ψηλά –ίσως, όχι (μόνο) στο ποδόσφαιρο, όσο στην κοινωνία.

Για την Ουρουγουάη το «κτύπημα» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στον Σουάρες, ήταν κτύπημα στην ίδια τη χώρα. Πισόπλατο; Σίγουρα όχι. Γιατί ο σπουδαίος αυτός ποδοσφαιριστής και πυλώνας της Εθνικής ομάδας της χώρας, υπέπεσε σε ένα σφάλμα σοβαρό.

Μπορεί να μετάνιωσε –και σίγουρα μετάνιωσε- όμως αυτό δεν αμβλύνει τις εντυπώσεις…

Θα μπορούσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία να δείξει επιείκεια; Ασφαλώς ναι. Δεν το έκανε… Ποιος μπορεί να την κατηγορήσει;

Στο θέμα, έχει γίνει αναφορά από πολλούς. Έγραψα πρόσφατα, ακούγοντας τον παλαιό μεγάλο Άγγλο τερματοφύλακα Πίτερ Σίλτον να μιλά σε εκπομπή του BBC και να χαρακτηρίζει… τουλάχιστον ηλίθιο τον Σουάρες, που άγγιξε τα όρια της γελοιότητας. Ειδικά στην Αγγλία των παραδόσεων…

Γελοιοποιήθηκε, ναι. Δέχθηκε την γενική κατακραυγή και τιμωρήθηκε.

Ακούστε όμως και μια άλλη άποψη. Την άποψη του πρώτου πολίτη της χώρας, του προέδρου Χοσέ Μουχίκα, που είναι γνωστός στον κόσμο, ως «ο πιο φτωχός πρόεδρος του πλανήτη»! Τι είπε λοιπόν ο σεβαστός πρόεδρος παίρνοντας θέση στο –μείζον για την Ουρουγουάη- θέμα;

«Δεν ξέρω, ήταν παιδικό, σαν ένα κακό αστείο, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Αλλά, αν ο διαιτητής δεν τον τιμώρησε και τιμωρήθηκε εξαιτίας της τηλεοπτικής εικόνας, πρέπει να κοιτάξουμε όλον τον αγώνα και να βρούμε κάθε ένα φάουλ που δεν δόθηκε ή, σε διαφορετική περίπτωση, να αντικαταστήσουμε τους διαιτητές από… ειδικούς που θα κοιτούν τις τηλεοράσεις μακριά από τον αγωνιστικό χώρο». Για να καταλήξει: «Δεν αγαπάμε τον Λουσίτο γι αυτό που έκανε, τον αγαπάμε για το ποδόσφαιρο που παίζει. Αλλά μερικές φορές συμπεριφέρεται σαν παλιόπαιδο της γειτονιάς».

Έτσι ακριβώς, ο Λουσίτο (Σουάρες) συμπεριφέρθηκε σαν κάποιο παιδί, παλιόπαιδο της αλάνας, όπως είπε ο πρόεδρος. Μόνο που θάπρεπε να σκεφτεί καλύτερα: ποιος είναι αλλά και ποιους αντιπροσωπεύει –ένα ολόκληρο λαό… Δεν το σκέφτηκε.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης μεταφέρει μια άλλη εκδοχή βέβαια που είναι σεβαστή, ειδικότερα όταν προέρχεται, ακριβώς, από τα χείλη του κ.Μουχίτα που αγαπά το ποδόσφαιρο και κουβαλά μια βαριά ιστορία που αξίζει να την μάθουμε.

Πρόεδρος-αγρότης

Ο Χοσέ Μουχίκα 79 ετών, είναι αγρότης και πρόεδρος της Ουρουγουάης από το 2009. Ζει στο αγρόκτημά του με την σύζυγό του και δωρίζει για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 90% της προεδρικής αποζημίωσης. Τα 1.250 δολάρια που απομένουν, του φτάνουν για να καλύπτει τις ανάγκες του. Μετακινείται με τον παλιό του «σκαραβαίο«, δεν έχει πολλά κοστούμια και περιμένει υπομονετικά στην ουρά των δημόσιων νοσοκομείων για να εξεταστεί από τους γιατρούς. Έχει ο ίδιος επιλέξει να μην φρουρείται από αστυνομικούς, ενώ και το αγρόκτημα στο οποίο διαμένει ανήκει στη σύζυγο του που είναι γερουσιαστής και δωρίζει και εκείνη την αποζημίωση της σε κοινωφελή ιδρύματα.

Ο Μουχίκα πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή την περίοδο της δικτατορίας στην χώρα του…

muhika5 muhika4 muhika6 muhika2 muhika3

Αυτός είναι ο πρόεδρος της Ουρουγουάης που ζει (και) για το ποδόσφαιρο. Χωρίς τα εκατομμύρια. Κι αυτή ήταν μια… παράγραφος που έπρεπε να είχε σκεφτεί το… αλάνι ο Λουσίτο που κερδίζει τόσα χρήματα από το ποδόσφαιρο.

Για κάποιον, που έχει βιώσει την αγάπη των ουρουγουανών για το ποδόσφαιρο –όπως ο υποφαινόμενος- μπορεί να καταλάβει πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι σήμερα με την απουσία του Σουάρες, πάνω στον οποίο στήριζαν τόσα πολλά προκειμένου να ζήσουν στιγμές 1950…

Βαγγέλης Μελέκογλου

By