Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ο Αναστασιάδης προειδοποιεί την τούρκικη πλευρά για την ΑΟΖ

«Υπάρχουν κίνδυνοι από την ανακάλυψη του φυσικού αερίου» τονίζει η Λευκωσία

anastasiadis

«Θα εγκαταλείψουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις της ΑΟΖ μας από την τουρκική πλευρά» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

«Το έχουμε καταστήσει σαφέστατο ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν τις παραβιάσεις, η έξοδος από τις συνομιλίες είναι η απάντηση. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι την ώρα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα καλό κλίμα και περιβάλλον εμπιστοσύνης δεν μπορεί με ενέργειες ή πράξεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το όλο κλίμα που θέλουμε να καλλιεργήσουμε, να μολύνουν τη διαδικασία» αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Παράλληλα επισημαίνει τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ανακάλυψη φυσικού αερίου, η οποία, όπως τονίζει, ανατρέπει τη γεωπολιτική εξίσωση και εκ των πραγμάτων προσφέρει ευκαιρίες, αλλά εγκυμονεί και κινδύνους. Όπως τόνισε «Οι υδρογονάνθρακες είναι καθοριστικός παράγοντας. Η Τουρκία έχει ανάγκες, το Ισραήλ έχει ανάγκες, η Κύπρος έχει ανάγκες. Με τη λύση του Κυπριακού διανοίγονται ευρύτατοι ορίζοντες. Η αξιοποίηση ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο, θα συνέβαλε ενδεχόμενα ώστε να υπάρξει ακόμη στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, αλλά και η δυνατότητα για την Τουρκία να αγοράσει ενέργεια μέσω Κύπρου και να αντιμετωπίσει τα σημαντικά ενεργειακά της προβλήματα. Την ίδια ώρα, βεβαίως, θα ωφεληθούν και οι δύο κοινότητες αφού θα υπάρξει ένας αναλογικός διαμοιρασμός κερδών από το φυσικό αέριο».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος να μείνει η Κύπρος έξω από το «ενεργειακό παιχνίδι» υπογράμμισε ότι οι «κίνδυνοι είναι ορατοί» και εξήγησε « Οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται, π.χ. σε φίλες χώρες της περιοχής είναι κατά πόσoν θα επικρατήσει τέτοια ασφάλεια στην Αίγυπτο που θα τους επέτρεπε να χρησιμοποιήσουν το ήδη υφιστάμενο εκεί τερματικό υγροποίησης κι αυτό θα άλλαζε σημαντικά την όλη επιρροή που μπορεί να έχουμε εμείς».

Σχετικά με το Μνημόνιο στην Κύπρο περιγράφει το πόσο διαφορετικά το αντιμετωπίζουν αφού  παρατηρείται σύμπνοια κομμάτων και κοινωνίας και σημειώνει ότι «Η πειθαρχημένη τήρηση το έφερε και τα θετικότατα αποτελέσματα που καταγράφονται μέσα από τις θετικότατες παρατηρήσεις και της τρίτης αξιολόγησης, όπως και την αναβάθμιση, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια, από τον Οίκο Standard and Poor’s, και ιδιαίτερα από τη μείωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων που από 15% που ήταν πέρυσι τον Μάρτιο, έχει μειωθεί στο 7,3%».

Δήλωσε  ακόμη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ένα νέο σχέδιο Ανάν ενώ αναμένει βήματα στο θέμα της Αμμοχώστου μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σημειώνει ότι προσβλέπει στη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά στη νέα προσπάθεια που ξεκινά για λύση.

Σημειώνει ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το σχέδιο θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στις ανησυχίες και προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων ενώ και τονίζει «Έχουμε κατορθώσει σε ελάχιστο χρόνο να βελτιώσουμε πολύ τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, χωρίς ποτέ να διακινδυνεύουμε τις άριστες σχέσεις που είχαμε με μεγάλες φίλες χώρες που στήριξαν κατά καιρούς ουσιαστικά την Κύπρο. Το ίδιο ισχύει και με τα αραβικά κράτη. Συνεπώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως  αυτή  η  φορά θα πρέπει να δώσει αποτελέσματα. Είναι προς όφελος όλων  ημών,  των  εμπλεκομένων χωρών  αλλά  και γενικότερα της περιοχής».

Πηγή: ΑΜΠΕ

By