Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ο Ασμουσεν, τα greek statistics και ο Βενιζέλος

Τί ισχυρίζεται η εφημερίδα Die Zeit και τί απαντά ο έλληνας πολιτικός

FOSPHOTOS
FOSPHOTOS

Οσμή από…greek statistics αναδύει δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντησης που είχε στο Μαξίμου με τον Γιέργκ Άσμουσεν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρότεινε στον συνομιλητή του να αλλάξουν τα νούμερα που αφορούν τους υπολογισμούς για το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας για τη διετία 2015-2016.

Το τρισέλιδο ρεπορτάζ υπογράφουν οι Μαρκ Σίριτς και Γιάνα Σιμόνστο και δημοσιεύεται στο ένθετο περιοδικό της εφημερίδας, που περιλαμβάνει εξασέλιδο αφιέρωμα στον αξιωματούχο της ΕΚΤ.  Στο επίμαχο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στο ταξίδι του Ασμουσεν στην Ελλάδα στις 22 Αυγούστου και στη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Εκεί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα, του πρότεινε «αν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα νούμερα, ώστε το κενό να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαφανιστεί.» Η ακριβής φράση που αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι «Reorganize the figures».

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, έμεινε άναυδος από την πρόταση του έλληνα συνομιλητή του και έφυγε σχεδόν τρέχοντας από τη συνάντηση. «Για τον Άσμουνσεν, αυτά τα λόγια είναι χαρακτηριστικά της “παλιάς Ελλάδας”. Και για ξεπερασμένα, αναποτελεσματικά συστήματα για τα οποία για τον ίδιο είναι ακατανόητα.» αναφέρει το δημοσίευμα. Αν η αποκάλυψη της Die Zeit αληθείει τότε εξηγείται και το γεγονός ότι μετά την συνάντηση των δύο δεν έγινε απολύτως καμία δήλωση.

Η πλευρά Βενιζέλου διαψεύδει το δημοσίευμα χαρακτηρίζοντάς το ως μύθευμα και απόλυτα ανακριβές, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση με τον Ασμουσεν ήταν παρών και ο Φίλιππος Σαχινίδης.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By