Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο αυθεντικός φωτογράφος Bern Stern

Bert Stern, 1961Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Bert Stern ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους, δημιουργικούς και ακριβοπληρωμένους φωτογράφους της εποχής.

Είναι ο άνθρωπος που φωτογράφησε για τελευταία φορά την Μέριλιν Μονρόε τον Ιούνιο του 1962, έξι εβδομάδες πριν το θάνατό της, για το περιοδικό Vogue. Το 1982 αποφασίζει να εκδόσει το βιβλίο «The Last Sitting», με θέμα φυσικά την Μέριλιν, το οποίο περιέχει 2.500 λήψεις της, συμπεριλαμβονομένων και εκείνων που η ίδια είχε απορρίψει με το χαρακτηριστικό «Χ».

Σε ένα απόσπασμα από το επερχόμενο ντοκιμαντέρ «Bert Stern: Original Madman», για τη ζωή και το έργο του 83χρονου φωτογράφου, ο Stern θυμάται τη γυμνή φωτογράφηση της Μέριλιν Μονρόε το 1962, για το Vogue, στο ξενοδοχείο Bel Air.

[custom_gallery id=»20429″]

«Δεν θα πραγματοποιούσα ποτέ τη γυμνή φωτογράφηση της Μέριλιν, αν η ίδια δεν ήθελε να την κάνει. Δεν ήμουν εκεί για να κάνω γυμνά, ήμουν εκεί για να βγάλω φωτογραφίες. Δεν ήξερα τίποτα για ρούχα, δεν την έβλεπα σε ρούχα. Την έβλεπα με κοσμήματα, ή με κάτι απλό για να καλύψει το σώμα της».

Ο Bert Stern με ταραχώδη προσωπική ζωή και αδυμανία στις ωραίες γυναίκες άφησε το στίγμα του όσο λίγοι, στον χώρο της διαφήμισης στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και στις αρχές του ’60.

Η καριέρα του όμως δεν περιορίστηκε σε ένα πρόσωπο, έστω και αν αυτό ήταν της Μέριλιν.

Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Όντρεϊ Χέπμπορν, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Λούις Άρμστρονγκ, Νάταλι Γούντ, Ρέι Τσαρλς, Γκάρι Κούπερ, Τουίγκι αλλά και η κινηματογραφική «Λολίτα» είναι μερικά από τα θρυλικά ονόματα που πόζαραν στο φακό του πρωτοποριακού για την εποχή του, φωτογράφου.

[custom_gallery id=»20440″]

*Το lightbox.time.com πριν λίγες μέρες δημοσίευσε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον Bert Stern απ” όπου συλλέξαμε τις μοναδικές φωτογραφίες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By