Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Βασιλιάς» κράτησε το στέμμα του! [βίντεο-εικόνες]

8679637405_8246c80d97Ο Ολυμπιακός επικράτησε 100-88 της Ρεάλ Μαδρίτης και διατηρήθηκε στην κορυφή της Ευρώπης για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Ένα επίτευγμα που το έχουν καταφέρει μόλις 2 ομάδες από την καθιέρωση των Final Four. Η Γιουκοπλάστικα (το πήρε τρεις χρονιές) το 1991 και η Μακάμπι το 2005.

Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» τα κατάφεραν, αν και ήταν το αουτσάιντερ της διοργάνωσης, μετά την ΤΣΣΚΑ, μετά την Μπαρτσελόνα, μετά και την Ρεάλ που αντιμετώπισε στον τελικό.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για τους Πρωταθλητές Ευρώπης; Ο Σπανούλης με 22 πόντους, αλλά και ο Λο με 20. Ο πρώτος κατάκτησε τον τίτλο του MVP του F4 και ο δεύτερος του τελικού.


Η εξέλιξη του αγώνα


Ο Ολυμπιακός μπορεί να προηγήθηκε στο ξεκίνημα του αγώνα 2-0 με τον Πρίντεζη, ωστόσο στη συνέχεια εγκλωβίστηκε στην σφιχτή άμυνα της Ρεάλ.

Οι Ισπανοί είχαν κλείσει τα επιθετικά όπλα των «ερυθρόλευκων», ενώ με τους Φερνάντεθ (8π.), Γιουλ (8π.) και Μίροτιτς (5π.) έβρισκαν λύσεις τόσο κάτω από το καλάθι, όσο και από την περιφέρεια.

Ειδικά τα σουτ από τα 6,75 ήταν… θανατηφόρα, καθώς με ποσοστό 83% (5/6) κυριολεκτικά σκότωναν τους Πειραιώτες και τους επέτρεπαν να ξεφύγουν με 27-10 με το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου όμως βρήκε τον Ολυμπιακό να πατάει καλύτερα στα… πόδια του και να είναι βελτιωμένος σε όλους τους τομείς.

Αυτό σε συνδυασμό με ένα σερί 8-0, από τα δύο τρίποντα των Άντιτς, Περπέρογλου, αλλά και το λέι απ του Χάινς, βοήθησαν τους «ερυθρόλευκους» να μειώσουν αρχικά στους 9 (27-18) και στη συνέχεια στους 7 (29-22).

Έχοντας ρίξει πλέον την διαφορά σε λογικά επίπεδα, οι παίκτες του Παναγιώτη Μπαρτζώκα ήταν σαφώς πιο ελεύθεροι, παρά το γεγονός οτι ο Σπανούλης έμενε χωρίς πόντο.

Αυτό όμως δεν τους εμπόδιζε από το να συνεχίζουν να «ροκανίζουν» το προβάδισμα της Ρεάλ, ρίχνοντάς το στους 3 πόντους (37-34), με πρωταγωνιστές τους Χάινς (8π.) και Λο (7π.), πριν το ημίχρονο λήξει με 41-37.

Τα πρώτα λεπτά του δεύτερο ημίχρονου βρήκε τον Ολυμπιακό να συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς, μόνο που αυτή τη φορά είχε και τον Σπανούλη να τον βοηθήσει.

Ο Έλληνας γκαρντ με 9 πόντους σε 5 λεπτά, έσπρωξε τους «ερυθρόλευκους» όχι απλά στο να ισοφαρίσουν, αλλά ακόμη και στο να περάσουν μπροστά με 54-48.

Η Ρεάλ όμως φαίνεται πως αφυπνίστηκε προς στιγμή και με τους Φερνάντεθ και Σλότερ, απάντησε με ένα σερί 8-1 που της επέτρεψε να πάρει και πάλι προβάδισμα με 56-55.

Από εκείνο το σημείο, οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ, με το προβάδισμα να αλλάζει συνεχώς κατοχή, μέχρι ο Λο να βάλει εκ νέου μπροστά τον Ολυμπιακό με 67-62 περίπου 7:30 πριν το τέλος του αγώνα.

Την διαφορά μεγάλωσε ακόμη περισσότερο ο Σπανούλης με ένα τρίποντο (70-62) και οι Πειραιώτες την διατήρησαν σε αυτά τα επίπεδα για τα επόμενα 2,5 λεπτά.

Τότε οι διαιτητές έδωσαν τεχνική ποινή στον Σλότερ για φλότινκ, την οποία εκμεταλλεύτηκε ο διεθνής γκαρντ αρχικά με τις βολές και οι Άντιτς, Παπανικολάου στην συνέχεια, ανεβάζοντας για πρώτη φορά την διαφορά σε διψήφια επίπεδα (84-70).

Η συγκέντρωση όμως τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση χάθηκε ξαφνικά για τον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα η Ρεάλ να το εκμεταλλευτεί με τον Ροντρίγκεζ, μειώνοντας σε 87-79, 2 λεπτά πριν το τέλος.

Ο Σπανούλης όμως είχε την άμεση απάντηση και με ένα τρίποντο από τα 9 μέτρα, έκανε το 90-79 και ουσιαστικά σφράγισε την κατάκτηση του τροπαίου από τον Ολυμπιακό (100-88), καθώς στα διάστημα που ακολούθησε οι Ισπανοί περιορίστηκαν σε σκληρά φάουλ προσπαθώντας να βγάλουν τα νεύρα τους.

Κάτι όμως που δεν χάλασε καθόλου το εορταστικό κλίμα στον Ολυμπιακό, για την κατάκτηση του 3ου ευρωπαϊκού τροπαίου στην ιστορία τους…

Εμφανώς ενθουσιασμένος από την κατάκτηση του τίτλου, ο Βασίλης Σπανούλης, δήλωσε: «Πρέπει ο κόσμος να είναι περήφανος για μας. Είναι μια μεγάλη χαρά για όλους τους Έλληνες στις δύσκολες στιγμές που περνά και σε όλο τον κόσμο του Ολυμπιακού. Είναι μια ασύλληπτη επιτυχία».

Από την πλευρά του ο Στράτος Περπέρογλου, είπε: «Κοιτάξαμε φάση-φάση να μειώσουμε την διαφορά και όταν πια κλείσαμε το ημίχρονο στο -4, τότε το ξέραμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε το τρόπαιο»

«Συγχαρητήρια στον κόουτς και στους παίκτες! Πραγματικός άθλος! Απίστευτο! Είμαστε υπερήφανοι για τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα, για εμάς» είπε αρχικά ο Γιώργος Αγγελόπουλος, ενώ ο αδελφός του  Παναγιώτης τόνισε: «Ιστορικό! Μοναδικό! Είναι μοναδικό, δηλαδή. Είμαστε συγκινημένοι. Υπήρξαν σημεία του αγώνα που ήταν απίστευτα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας λίγο μετά την νέα επιτυχία των «ερυθρόλευκων», δήλωσε: «Η μεγάλη σας επιτυχία σε μια κορυφαία πανευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, αποτελεί για όλους μας ένα μεγάλο παράδειγμα, ότι με μεθοδική δουλειά, προσήλωση στο στόχο και πάνω απʼόλα πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή.  Εκ μέρους όλων των Ελλήνων ένα μεγάλο ʽευχαριστώʼ».

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωση του, μετέφερε τα θερμά του συγχαρητήρια στους πρωταθλητές Ευρώπης: «Από καρδιάς συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τη 2η συνεχόμενη κατάκτηση του Ευρωπαϊκού τίτλου και τη συγκίνηση που χάρισε σ” όλους τους Έλληνες».

Δεκάλεπτα: 10-27, 37-41, 61-61, 100-88.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 13, Λο 20, Άντιτς 10, Σπανούλης 22, Περπέρογλου 10, Σερμαντίνι 3, Σλούκας 11, Πάουελ 2, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης.

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ, Ρούντι 21, Σουάρεθ 5, Ρέγες 4, Μίροτιτς 7, Ροντρίγκεθ 17, Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5, Γιουλ 14, Σλότερ 9.

[custom_gallery id=»33415″]

By