Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Βενιζέλος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στα Σκόπια με τα σύμβολα της «Μακεδονίας»

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για την Αθήνα μέσω Κοσόβου, προκειμένου να αποφύγει το αεροδρόμιο των Σκοπίων «Μέγας Αλέξανδρος»

venizelos_ivanof600

Ο κ. Ιβάνοφ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, ευχήθηκε στην Ελλάδα επιτυχημένη θητεία και εξέφρασε την προσδοκία ότι η τρέχουσα Προεδρία της ΕΕ θα παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική διεύρυνσης της Ένωσης, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι η χώρα του σημειώνει σταθερή πρόοδο όσον αφορά βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται, όπως είπε, από τις πέντε διαδοχικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Υποστήριξε δε, ότι το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη προόδου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας παραμένει το ζήτημα της ονομασίας.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τόνισε ότι θα ήταν επωφελές τόσο για την χώρα του όσο και για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή να εφαρμοστεί η πρακτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο

[video_embed][/video_embed]

«Η επίλυση του ανοιχτού ζητήματος (σ.σ. της ονομασίας) είναι δυνατή μόνο με την αυστηρή τήρηση του πλαισίου του ΟΗΕ, εντός του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, του διεθνούς δικαίου και της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου της Χάγης» ανέφερε ακόμη ο κ. Ιβάνοφ και πρόσθεσε ότι «το να υπεισέρχεται κάποιος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικής ταυτότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν αποτελεί μέρος του πλαισίου και δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω συχνών επαφών και συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα.

«Δεν αρμόζει σε δύο γειτονικές χώρες της Ευρώπης, στον 21ο αιώνα, να μην επικοινωνούν στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Ιβάνοφ και επανέλαβε την «ανοικτή πρόσκληση» προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.

Το «εκλογικό» κλίμα στην Ελλάδα δεν ευνοεί τις διαπραγματεύσεις

Nωρίτερα ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Πόποσκι. Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Πόποσκι ισχυρίστηκε ότι «το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν ευνοεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης» και κάλεσε την Ελλάδα να σεβαστεί την «καταδικαστική» γι΄ αυτήν, όπως τη χαρακτήρισε, ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης από το 2011 και να επιτρέψει την ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η «διαμαρτυρία» Βενιζέλου

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ερωτώμενος για ποιο λόγο ο κ. Βενιζέλος δεν θα προβεί σε κοινές δηλώσεις, στα Σκόπια, με κάποιον από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων -απ΄ αυτούς με τους οποίους έχει συναντήσεις- σε αντίθεση με ό,τι έκανε στις άλλες πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, σχολίασε: «Ίσως στον κ. Βενιζέλο δεν άρεσε το φόντο». Στο φόντο αυτό, μπροστά από το οποίο έκανε τις δηλώσεις ο κ. Πόποσκι, αναγράφεται: «Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των Σκοπίων, Γκιόρκι Ιβάνοφ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φάτμιρ Μπεσίμι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI), τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί, επίσης, με τους πρέσβεις των χωρών- μελών της ΕΕ στα Σκόπια, ενώ μετά το πέρας των συναντήσεών του θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει οδικώς στην Πρίστινα και από εκεί θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.