Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Βενιζέλος υπέρ της κατάργησης του εκλογικού μπόνους

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη μείωση ή και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αναμένεται να προτείνει ο Ευ. Βενιζέλος στον Α. Σαμαρά στην συνάντηση της Πέμπτης στο Μαξίμου, όπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη

venizelos

Το θέμα ξεκίνησε ως εισήγηση του Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος πρότεινε στο πλαίσιο της αναπροσαρμογής της κυβερνητικής συμφωνίας, το ΠΑΣΟΚ να προτείνει στη Νέα Δημοκρατία να συμφωνήσουν σε κοινή πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα περιλαμβάνει τη μείωση ή και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ένα σύστημα δηλαδή κοντά στην απλή αναλογική.

Οι Έλληνες ψήφισαν συνεργασίες

Ο πρώην υπουργός, ανέπτυξε ως επιχείρημα το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του παρακινεί για συνεργασίες τα κόμματα, τα δύο μεγάλα κόμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργώντας εμφυλιοπολεμικό κλίμα, όπως ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε, όχι απλώς αρνούνται αλλά διαγράφουν κάθε πιθανότητα μεταξύ τους συνεργασίας. «Ας αποφασίζει λοιπόν ο λαός και ας ορίσει με τη δική του ψήφο ποια κόμματα θέλει να συνεργαστούν μεταξύ τους» ήταν το επιχείρημα του κ. Σκανδαλίδη που αποδέχθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται όχι απλώς να συμφώνησε αλλά να υπερθεμάτισε λέγοντας ότι θα ζητήσει από τον Α. Σαμαρά να καταρτιστεί πρόταση για πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την πρόβλεψη ενός μικρότερου μπόνους μόνο στα κόμματα που προεκλογικά θα δεσμευθούν ότι θα συμφωνήσουν να μετέχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι αυτή ήταν η πρόταση που είχε κάνει πριν από την υπογραφή της ισχύουσας κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά λόγω της άρνησης – τότε – του κ. Σαμαρά δεν είχε συμπεριληφθεί στο κείμενο, παρά μόνο ως μία γενικόλογη και αόριστη διατύπωση. «Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Η συζήτηση μπορεί να γίνει» έλεγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι στο ΠΑΣΟΚ διαβάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επιχειρούν να διαμορφώσουν τις μελλοντικές  εξελίξεις.

Υποστηρίζουν ότι με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει ούτως ή άλλως πρόβλημα να βρει μελλοντικούς συμμάχους ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση εφόσον πάρει την πρωτιά στις εθνικές εκλογές και αναφέρονται στη δραματική μείωση της δύναμης της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛΛ, στην άγνωστη πορεία του Ποταμιού προς τις εθνικές εκλογές και χαρακτηρίζουν αδύνατη την περίπτωση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής.

samaras venizelos

Εκτιμούν ότι αυτή τη φορά και υπό το βάρος της ήττας της στις ευρωεκλογές η ΝΔ και προσωπικά ο Α. Σαμαράς θα συζητήσει την πρόταση, όπως υπολογίζουν και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα της Αριστεράς ακόμα και στο σρόμο για την εξουσία θα δυσκολευθεί να απορρίψει μία πρόταση για αναλογικότερο εκλόγικό νόμο, πολύ περισσότερο αν προσεγγ’ίσει και την απλή αναλογική. Θεωρούν όμως ότι άλλα κόμματα, όπως το ΚΚΕ για παράδειγμα, δε θα είναι αρνητικά.

Σχεδιάζουν μάλιστα να απαντήσουν στην κριτική περί  πολιτικής σκοπιμότητας με το επιχείρημα ότι αν η ΝΔ δεχθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να συναινέσει, τότε ο νόμος μπορεί να περάσει με την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά όχι με 180 ψήφους και οι επόμενες εθνικές εκλογές να γίνουν με τον ισχύοντα νόμο, ώστε η κυβέρνηση να μην κατηγορηθεί ότι επιχειρεί να ανακόψει το δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε, να αναλάβει το κόστος της απόρριψης μία τέτοιας πρότασης και αυτή να εφαρμοστεί απ΄τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές.

By