Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ο βουβός σερβιτόρος»… στο θέατρο Faust

Δυο πράκτορες κλεισμένοι σε ένα υπόγειο περιμένουν το επόμενο θύμα τους. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Σκοτώνουν την ώρα τους χαζολογώντας με επουσιώδη θέματα και μικροζητήματα όταν ο φάκελος που γλιστράει κάτω από την πόρτα σηματοδοτεί την αρχή μιας παρανοϊκής αναζήτησης.

1

Ένας βουβός σερβιτόρος -κατάλοιπο του παρελθόντος- ξαναζωντανεύει, διατάζοντας παραγγελίες στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν. Τα πάντα πια μοιάζουν με ένα κακόγουστο κοσμικό αστείο. Ποια διεστραμμένη δύναμη μπορεί να κρύβεται από πίσω από όλο αυτό;

Η ένταση κορυφώνεται διαρκώς καθώς ο Ben και ο Gus ξέρουν πολύ καλά ότι είναι ικανοί για τα πάντα. Βέβαια, όσο μπορούν να συμβούν όλα, άλλο τόσο μπορεί και να μη συμβεί τίποτα… Και όσο οι δυό τους την έχουν στημένη στο θύμα τους, άλλο τόσο μπορεί να είναι και οι ίδιοι τα θύματα μιας άλλης ενέδρας. Οι ρόλοι αντιστρέφονται ανά πάσα στιγμή, νεκρά αντικείμενα και πρόσωπα αποκτούν ζωή, το παρελθόν συγχέεται με το παρόν και η αβεβαιότητα του μέλλοντος αποκτά εκκωφαντική σημασία.

2

Η μαύρη κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1960, δημιουργώντας τεράστια αίσθηση. Από τότε παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ίσως να ήταν κάποτε εύκολο να αγνοήσουμε την πολιτική διάσταση του έργου.  Σήμερα όμως αυτό είναι αδύνατο, καθώς ο «Βουβός Σερβιτόρος» καθιστά μια σαφή υπενθύμιση ότι ενώ είμαστε δυνητικά ικανοί για τα πάντα, εντούτοις αδυνατούμε να ελέγξουμε τη ζωή μας, και κατ’ επέκταση τον κόσμο μας.

Πρεμιέρα: Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Παρασκευή & Σάββατο 21.30 & Κυριακή στις 20.00
Τιμές εισιτηρίων:  12 € & 10 € / Διάρκεια: 70 λεπτά

3

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη
Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης
Σκηνικά – Κοστούμια – Φώτα: Θοδωρής Χρυσικός
Μουσική: Αντώνης Μοσχούτης
Φωτογραφίες: Βασίλης ΤοπουσλίδηςΠαίζουν: Αλέκος Συσσοβίτης & Γιώργος Χρανιώτης
ΘΕΑΤΡΟ ΦΑΟΥΣΤ: Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι
2103234095 & www.faust.gr
By