Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ο Γιούνκερ θα επιλέξει πότε θα μιλήσει» για την υπόθεση φοραποφυγής

Κατηγορείται ότι μετέτρεψε το Λουξεμβούργο σε παράδεισο φοροαποφυγής για τις μεγάλες εταιρείες

zan klont giounker

«Θα επιλέξει ο ίδιος πότε θα μιλήσει» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που κατηγορείται ότι μετέτρεψε το Λουξεμβούργο σε παράδεισο φοροαποφυγής για τις μεγάλες εταιρείες.

Ο Γιούνκερ, που ήταν υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου από το 1989 και πρωθυπουργός από το 1995 ως το 2013, έχει αποφύγει να μιλήσει στα ΜΜΕ αφότου η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το Λουξεμβούργο προσέφερε φορολογικές συμφωνίες σε περίπου 340 πολυεθνικές εταιρείες, επιτρέποντας έτσι να γλιτώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Όταν ρωτήθηκε για το πότε θα δώσει απαντήσεις για την υπόθεση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε: «Ο κ. Γιούνκερ θα επιλέξει ο ίδιος το πότε θα πει αυτά που έχει να πει, είτε (στη σύνοδο κορυφής) της G20, είτε κάποια άλλη στιγμή».

Ο Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων και ότι δεν θα παρέμβει στην έρευνα της υπηρεσίας ανταγωνισμού της Κομισιόν για τις φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες.

Οι Βρυξέλλες ερευνούν ακόμη παρόμοια προγράμματα φοροαποφυγής στην Ιρλανδία και την Ολλανδία, με την υποψία ότι μπορεί να συνιστούν παράνομη κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις.

Μεγάλες εταιρείες πιστεύεται ότι επωφελήθηκαν από τις συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, ένα ακμάζον, εξωχώριο χρηματοοικονομικό κέντρο με πληθυσμό 560.000 κατοίκους.

Η υπόθεση επισκίασε την έναρξη αυτού που ο ίδιος ο Γιούνκερ έχει αποκαλέσει «τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη». Η Επιτροπή της οποίας ηγείται έχει υποσχεθεί ότι θα ενεργήσει γρήγορα για να αναζωογονήσει τη στάσιμη οικονομία και να καταπολεμήσει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας προωθώντας επενδύσεις και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών, Φορολογίας και Τελωνειακών Υποθέσεων, ανέφερε ότι αυτό που μετράει είναι η δέσμευση του Γιούνκερ σε μια νέα εποχή ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών κάθε κράτους αλλά και στην προώθηση της φορολογικής εναρμόνισης.

«Δεν έχω μιλήσει με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συγκεκριμένα για αυτήν την έρευνα, όμως ξέρω ότι έχω λάβει τη δέσμευσή του ότι θα προωθήσουμε γρήγορα έναν νέο κόσμο δημοσιονομικής διαφάνειας» είπε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πολιτικός τόνισε ότι ο Γιούνκερ του εμπιστεύτηκε τον τομέα των Οικονομικών και της Φορολογίας, γνωρίζοντας ότι ο ίδιος έχει αγωνιστεί κατά της παροχής φορολογικών διευκολύνσεων για την προσέλκυση επενδυτών και για τη μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση στην Ε.Ε.

«Δεν θα πρέπει να τον κρίνουμε για το παρελθόν του. Το ερώτημα σήμερα είναι το εξής: είναι ο κατάλληλος για πρόεδρος της Επιτροπής. Η απάντηση είναι προφανώς καταφατική», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι ο Γιούνκερ, λόγω της εμπειρίας και των ικανοτήτων του είναι ο καταλληλότερος για επικεφαλής της Κομισιόν.

Στη Γαλλία, η ακροδεξιά πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και ο ηγέτης του κόμματος «Όρθια η Γαλλία» Νικολά Ντιπόν-Ενιάν έχουν ζητήσει την παραίτηση του Γιούνκερ.

Αριστεροί και οικολόγοι ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει να δώσει εξηγήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως ακόμη δεν έχει κατατεθεί επισήμως αίτημα.

By