Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο «γρίφος» Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας…

Σενάρια για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν μεταξύ των γαλάζιων

proedria dimokratias

Η αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015 κατά τη συνέντευξη του το βράδυ της Δευτέρας στο Mega έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε να προτείνει Πρόεδρο από άλλη παράταξη και μάλιστα έσπευσε να προσθέσει ότι υπάρχουν και πολλές άξιες Ελληνίδες, στάθηκε αφορμή για να αρχίσουν να εξυφαίνονται σενάρια.

Το θέμα είναι πως και στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στο παρελθόν δεν είχε κρύψει πως θα ήθελε να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την προϋπόθεση όμως να γίνεται η εκλογή απευθείας από το λαό- κάτι που δεν αποκλείεται ούτως ή άλλως να συμπεριληφθεί ως πρόταση στην επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πολλοί περισσότεροι στο εσωτερικό της Ν.Δ «βλέπουν» σε ρόλο Προέδρου της Δημοκρατίας τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αν και ο ίδιος ως γνωστόν απέχει από τη σεναριολογία για επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή με τον ένα ή άλλο τρόπο.  Οι καραμανλικοί ωστόσο θεωρούν ότι θα ήταν ιδανικός για το ρόλο του Προέδρου και ότι σε περίπτωση απευθείας εκλογής θα «σάρωνε», καθώς εξακολουθεί να έχει συμπάθειες και σε κόσμο πιο κεντρώο, αλλά και στην αριστερά. Υπήρξαν μάλιστα στο παρελθόν και φήμες, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προτείνει τον κ.Καραμανλή για την Προεδρία σε μία κίνηση υπέρβασης και «ρελανς».

Ωστόσο το γεγονός ότι ο κ.Σαμαράς στη συνέντευξη του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προτείνει Πρόεδρο εκτός του χώρου της Ν.Δ υποψιάζει πολλούς, που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα προσανατολιστεί σε μία υποψηφιότητα από το χώρο της αριστεράς για να φέρει σε δύσκολη θέση την Κουμουνδούρου. Ποια θα μπορούσε να είναι αυτή, προς το παρόν μόνο ο ίδιος το γνωρίζει. Άλλωστε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για αυτή τη συζήτηση, καθώς μέχρι τότε οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By