Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο «γρίφος» της επόμενης μέρας

Η Ελλάδα λοιπόν καλείται τους επόμενους μήνες να αποδείξει στους δανειστές ότι η έξοδος στις αγορές ήταν μόνο η αρχή και πλέον μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της χωρίς τα δεκανίκια και τις απαιτήσεις των μνημονίων

greece-money-austerity-measures.si

Τον γρίφο της επόμενης ημέρας θα πρέπει να λύσει στο εξής η κυβέρνηση αν θέλει να αποδείξει ότι η προσπάθεια να επιστρέψει στις αγορές δεν ήταν μόνο μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να φέρει σε πέρας τις διαπραγματεύσεις που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, αλλά και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με ένα νέο δάνειο το οποίο θα συνοδεύεται με μία ακόμα συμφωνία με τους δανειστές

Αναφορικά με το πρώτο μέρος των διαπραγματεύσεων που έχει να κάνει με την διαχείριση και τη βιωσιμότητα του χρέους, οι αποφάσεις θα πρέπει να θεωρηθούν ειλημμένες καθώς Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Βερολίνο έχουν καταλήξει στη λύση της επιμήκυνσης των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων, ώστε η χώρα να πάρει «ταμειακή» ανάσα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και 50 ετών.

Αντίθετα, αναφορικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τη λήψη του νέου δανείου, τα πράγματα φαίνεται πως είναι περισσότερο δύσκολα, καθώς οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.

Η Ελλάδα ήδη έχει αποδείξει και οι εταίροι το έχουν αποδεχθεί, ότι η ταμειακές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες, μέσω:

  • των 3 δις ευρώ που πήρε από τις αγορές με το πενταετές ομόλογο,
  • των 3 δις ευρώ από τα διαθέσιμα που υπάρχουν στα ταμεία φορέων της γενικής κυβέρνησης
  • των κεφαλαίων από την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που έχει δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες το 2009.

Ωστόσο, μετά τους 12 μήνες, προκύπτει νέο χρηματοδοτικό κενό το οποίο η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να καλυφθεί με νέο δάνειο, το ύψος του οποίου μένει να συμφωνηθεί το επόμενο διάστημα.

Η επιμονή όμως των εταίρων στην παροχή νέου δανείου σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να υπογράψει ακόμα ένα μνημόνιο (ή όπως αλλιώς επιλέξουν να το ονομάσουν) το οποίο θα περιλαμβάνει νέους όρους και νέες δεσμεύσεις.

Ήδη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι «Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να υποχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα».

«Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

«Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα (στήριξης), αλλά εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζων πρόκληση για την Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος.

Η Ελλάδα λοιπόν καλείται τους επόμενους μήνες να αποδείξει στους δανειστές ότι η έξοδος στις αγορές ήταν μόνο η αρχή και πλέον μπορεί να σταθεί μόνη της στα πόδια της χωρίς τα δεκανίκια και τις απαιτήσεις των μνημονίων. Πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία και στη συνέχεια η εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, με το οποίο θα γίνεται σαφές ότι η χώρα μπορεί να παράγει χρήμα και να ικανοποιήσει τις ανάγκες της χωρίς νέα δανεικά.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να διαψεύσει τις προβλέψεις του ΔΝΤ το οποίο βλέπει κάμψη μετά το 2016 και άρα ανάγκη για συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας.

Σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα, θα οδηγηθεί στην υπογραφή όχι μιας ακόμα, αλλά πολλών δανειακών συμβάσεων,διαιωνίζοντας έτσι την επιτήρηση της οικονομίας και τις ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By