Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ, νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ο 55χρονος Στόλτενμπεργκ είναι ο δεύτερος κατά σειρά Σκανδιναβός που διορίζεται επικεφαλής της Συμμαχίας καθώς διαδέχεται τον Δανό πρώην πρωθυπουργό

stoltenberg

Το Άντερς Φογκ Ράσμουσεν αντικαθιστά σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ και αναλαμβάνει από σήμερα 13ος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο 55χρονος Στόλτενμπεργκ είναι ο δεύτερος κατά σειρά Σκανδιναβός που διορίζεται επικεφαλής της Συμμαχίας καθώς διαδέχεται τον Δανό πρώην πρωθυπουργό. Η αλλαγή στην κορυφή της Συμμαχίας πραγματοποιείται την ώρα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για μία νέα αποστολή στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις του με τη Ρωσία είναι τεταμένες εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Ο Στόλτενμπεργκ, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, απομακρύνθηκε από την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2013 ύστερα από οκτώ χρόνια σε αυτό το αξίωμα. Η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1949, από τότε δηλαδή που σχηματίστηκε η Συμμαχία. Η θητεία του Ράσμουσεν επρόκειτο να λήξει στις 31 Ιουλίου αλλά παρατάθηκε κατά δύο μήνες ώστε να επιβλέψει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία.

By