Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο ελληνικός ήλιος βάρεσε στο κεφάλι αρθρογράφο των New York Times

Ο  Roger Cohen βλέπει στροφή της Ελλάδας και στοιχηματίζει ότι σε δέκα χρόνια η συγκομιδή θα είναι πλούσια

ElafonisiΘα μας τρελάνουν οι New York Times. Τη μία γράφουν για αποτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και την άλλη βλέπουν ότι το καράβι έχει στρίψει και επιστρέφει στα βασικά.

Μετά το χθεσινό editorial στο οποίο γινόταν λόγος για ανομολόγητη αποτυχία του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος σήμερα η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο γραμμένο από την Κρήτη που έχει σαφώς πιο αισιόδοξη άποψη για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.

Ο αρθρογράφος Roger Cohen, προφανώς επηρεασμένος από το success story που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση, νομίζει ότι το ζει κιόλας στις παραλίες της Κρήτης.

«Τουρίστες που ίσως προτίμησαν την Κρήτη σε σχέση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς κατακλύζουν το μέρος με το ρευστό τους», γράφει ο αρθρογράφος και υπενθυμίζει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι «οι τουριστικές εισπράξεις είναι πολύ, πολύ καλύτερες από ό, τι αναμενόταν, κι ότι αν συνεχιστεί αυτό, σίγουρα η ύφεση φέτος θα είναι περίπου 4% και η επόμενη χρονιά θα έχει θετικό πρόσημο μπροστά από το ρυθμό ανάπτυξης».

Περιγράφει δε, ότι η αίσθηση του είναι πως «η Ελλάδα του κεντροδεξιού Αντώνη Σαμαρά, παρά το λάθος της ΕΡΤ, είναι στην γωνία προς τη σωστή στροφή» και επιχειρηματολογεί υπέρ αυτού αναφέροντας δύο στοιχεία, «την μεγάλη προσαρμογή και σε ένα βαθύτερο πιο σημαντικό επίπεδο, την αλλαγή νοοτροπίας».

Πρώτα απ’ όλα, λέει είναι η προσαρμογή. «Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν. Τα καταστροφικά σενάρια του ευρώ έχουν υποχωρήσει. Ο τρέχων προϋπολογισμός έχει σχεδόν ισοσκελιστεί όπως και ο προϋπολογισμός για τις πληρωμές ομολόγων. Οι μισθοί είναι πιο ανταγωνιστικοί. Δεν είναι μόνο οι τουρίστες που προτιμούν τη φθηνή Ελλάδα αλλά και οι αγοραστές ακινήτων και άλλοι επενδυτές», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.

Ο ίδιος καταλήγει αναφέροντας ότι κατά την απόψη του η Ελλάδα επιστρέφει στα βασικά και ότι το στοίχημά του είναι ότι «σε δέκα χρόνια από τώρα η συγκομιδή θα είναι πλούσια».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By