Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε στην Ουκρανία

Ανοιχτές μάχες δίνουν ο τακτικός στρατός της Ουκρανίας με τον στρατό των ρωσόφιλων ανταρτών στις ανατολικές επαρχίες της χώρας

UKRAINE SLOVIANSK

Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου βυθίζεται πλέον η Ουκρανία με τον ουκρανικό στρατό να εισβάλλει στους θύλακες των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Το πρωί υπήρξε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και φιλορώσων στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς ουκρανούς και 30 τραυματίες. Για νεκρούς και πολλούς τραυματίες μιλά και η φιλορωσική πλευρά, χωρίς να υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένος αριθμός θυμάτων.

Επίσης, ένα ουκρανικό στρατιωτικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε στο Σλαβιάνσκ, ωστόσο οι πιλότοι επέζησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το ελικόπτερο Mi-24, που δέχθηκε πυρά από βαρύ πυροβόλο όπλο, συνετρίβη σε έναν ποταμό. Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το πλήρωμα του ελικοπτέρου κατάφερε να φτάσει σε ένα κοντινό στρατόπεδο, όμως δεν έδωσε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

140502070650-02-ukraine-0502-horizontal-gallery

Νέα ειδική μονάδα του στρατού

Μια νέα μονάδα των ειδικών δυνάμεων ανέλαβε καθήκοντα στην Οδησσό μετά την «παταγώδη» αποτυχία της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους αυτονομιστές έπειτα από ένα σαββατοκύριακο αιματηρής βίας με δεκάδες νεκρούς στην πόλη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η νέα μονάδα απαρτίζεται από «ακτιβιστές πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν την πόλη της Μαύρης Θάλασσας αυτές τις δύσκολες ημέρες». Ολόκληρη η ηγεσία της αστυνομίας της Οδησσού αποπέμφθηκε και είναι πιθανόν να διωχθεί. Ο Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η αστυνομία
της Οδησσού ενήργησε «με σκανδαλώδη, έως και εγκληματικό, τρόπο» και προειδοποίησε ότι «η τιμή της στολής δεν θα παράσχει κάλυψη».

Η ουκρανική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις αστυνομικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές της χώρας «αναξιόπιστες» απέναντι στη δράση των φιλορώσων αυτονομιστών που το Κίεβο καταγγέλλει ότι υποστηρίζονται και καθοδηγούνται από τη Μόσχα.

Φιλορώσοι ακτιβιστές έστησαν σήμερα ενέδρα στις ουκρανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή ανταλλαγή πυρών στα περίχωρα της πόλης Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τον Αρσέν Αβάκοφ.

Ανταποκριτής του Ρόιτερς μετέδωσε ότι τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των αυτονομιστών και πολλοί αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή, όπου συνεχίζεται από το πρωί η ανταλλαγή πυρών.

Ukraine

Η Μόσχα προειδοποιεί το Κίεβο

Η Ρωσία κάλεσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει να χρησιμοποιεί στρατό ενάντια στον ίδιο το λαό της και να εισέλθει σε συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, στέκεται στον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης ο οποίος ελλοχεύει στις αποκλεισμένες από τον ουκρανικό στρατό πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να απωθήσουν φιλορώσους αποσχιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια και έχουν καταλύσει τις αρχές.

Η Μόσχα κάλεσε επίσης τις αρχές του Κιέβου «να επανέλθουν στη λογική, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να καθίσουν επιτέλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για έναν πραγματικό διάλογο με άξονα την επίλυση της πολιτικής κρίσης».

ukraine-odessaPPP

Κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Γιανουκόβιτς στην Ελβετία

Καταθέσεις ύψους 170 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (193,34 εκατ. δολαρίων, 139,31 εκατ. ευρώ) σε ελβετικές τράπεζες που ανήκουν στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά και προσώπων που σχετίζονται με τον ίδιο, έχουν δεσμευτεί από την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας, όπως αναφέρει ελβετική κυριακάτικη εφημερίδα.

Η ελβετική κυβέρνηση είχε διατάξει να παγώσουν οι πόροι 20 Ουκρανών, περιλαμβανομένων του τέως προέδρου και του γιου του Ολεξάντρ, στα τέλη Φεβρουαρίου. Τον Μάρτιο, προσέθεσε τα ονόματα άλλων εννέα Ουκρανών στον κατάλογο των προσώπων που αφορούν τα μέτρα.

Η ελβετική εφημερίδα Zentralschweiz am Sonntag ανέφερε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία άρχισε πέντε έρευνες σε βάρος προσώπων που υπάρχουν υποψίες πως επιδόθηκαν στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Russia's President Putin looks at his Ukrainian counterpart Yanukovich during a signing ceremony after a meeting of the Russian-Ukrainian Interstate Commission at the Kremlin in Moscow

By