Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο Ερντογάν δέχεται να μην περάσει τον πολιτικό έλεγχο επί των δικαστών

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε σήμερα να «παγώσει» κάποιες από τις διατάξεις της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, που έχει στόχο να ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο επί των δικαστών

28-erdogan-ap

«Θα παγώσουμε μέρος (του νομοσχεδίου) για το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), ώστε να μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο, διότι πλησιάζουν οι εκλογές», δήλωσε ο Ερντογάν στον Τύπο μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Όμως ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «αν κριθεί απαραίτητο, μπορούμε να τις επαναφέρουμε (ενώπιον του κοινοβουλίου)», ενώ υπογράμμισε πως «αποκλείεται να αποσύρουμε το νομοσχέδιο».

Ο επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «καλή απόφαση» και «δημοκρατική πρόοδο».

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενδέχεται να ψηφίσει ήδη από σήμερα τα άρθρα του νομοσχεδίου που δεν αφορούν άμεσα τη μεταρρύθμιση του HSYK, η οποία προκαλεί εδώ και δύο εβδομάδες σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του Ερντογάν και των αντιπάλων του.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικό από την αντιπολίτευση, τον δικηγορικό σύλλογο της Τουρκίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), έχει κυρίως στόχο να δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τους διορισμούς των δικαστών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By