Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Ερντογάν, το Twitter και το… αποδοκιμαστικό «τιτίβισμα»

Έντονη δυσαρέσκεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού 

erdogan twitter

Σε υψηλούς τόνους  ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να κλείσει την πρόσβαση στο Twitter στους Τούρκους πολίτες.

Μάλιστα ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, όχι μόνο επέλεξε να «απαντήσει» μέσω Twitter αλλά για να γίνει απόλυτα αντιληπτός έγραψε το μήνυμά του στα Τουρκικά.

«#Türkiye @twitter yasağından derin endişe duyuyoruz.İletişim ve iletişim araçlarını seçme özgürlüğü temel bir AB değeridir» (μτφ: Ανησυχούμε πολύ για την απαγόρευση στο Twitter, η ελευθερία επιλογής είναι βασική αξία της ΕΕ) έγραψε ο Φούλε.

Στη συνέχεια ο ευρωπαίος επίτροπος εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή «εγείρει αμφιβολίες για την δηλωμένη δέσμευσή της στις ευρωπαϊκές αξίες».

«Η ελευθερία έκφρασης, μια δομική αρχή σε κάθε δημοκρατική κοινωνία, περιλαμβάνει το δικαίωμα της λήψης και της μετάδοσης πληροφοριών χωρίς παρεμβάσεις των κρατικών αρχών» προσθέτει ο Φούλε.

Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νέλι Κρους χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν «ανούσια και δειλή».

Ανησυχία εξέφρασε και από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι: «Οι δημοκρατίες γίνονται ισχυρότερες από την πολυφωνία. Η ανεξαρτησία των Μέσω Ενημέρωσης αποτελούν βασική αρχή στις ανοικτές και δημοκρατικές κοινωνίες, ενώ αποτελεί παράλληλα και εγγύηση για τη διαφάνεια».

By