Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο εφιάλτης του Έμπολα χτύπησε στη Σιέρα Λεόνε

Δύο ύποπτα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα καταγράφηκαν στη Σιέρα Λεόνε, χώρα που γειτονεύει με τη Γουινέα όπου έχει ξεσπάσει επιδημία της θανατηφόρας αυτής ασθένειας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας

ebola600_250314

«Χθες (Δευτέρα) ενημερωθήκαμε ότι υπάρχουν ύποπτα κρούσματα στην περιοχή Κάμπια, στα σύνορα με τη Γουινέα ωστόσο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται όντως για τον Έμπολα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχίατρος Μπρίμα Κάργκμπο.

Σύμφωνα με τον αρχίατρο το ένα από τα ύποπτα κρούσματα αφορά ένα αγόρι 14 ετών το οποίο πέθανε πριν από δύο εβδομάδες στη Γουινέα αλλά η σορός του μεταφέρθηκε στο χωριό του, στην περιοχή του Κόνο. Το δεύτερο ύποπτο κρούσμα αναφέρθηκε στην Κάμπια, όμως ο ασθενής αυτός είναι εν ζωή, πρόσθεσε ο Κάργκμπο χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Προς το παρόν «δεν έχουμε κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα στη χώρα. Αυτό που έχουμε, είναι ύποπτα κρούσματα και οι υγειονομικές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνες και παίρνουν δείγματα από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή» με τους ασθενείς, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν ενδεχόμενο κίνδυνο.

Συνολικά, από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί 95 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής και 67 άνθρωποι έχουν πεθάνει, οι περισσότεροι από αυτούς στη Γουινέα. Η επιδημία ξεκίνησε από τις νότιες επαρχίες της Γουινέας, κοντά στα σύνορα με την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Επεκτάθηκε στην πρωτεύουσα Κόνακρι της Γουινέας, όπου ωστόσο δύο στους τρεις ασθενείς έπεσαν θύματα ενός ιού που δεν είναι ο Έμπολα.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας δεν έχει ακόμη διευκρινίσει σε τι ακριβώς οφείλεται ο θάνατός τους και από τις εργαστηριακές εξετάσεις έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής ότι 13 από τους ασθενείς έπασχαν από Έμπολα.
Στη Λιβερία έχουν καταγραφεί έξι ύποπτα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού. Όλοι οι ασθενείς προέρχονταν από τη Γουινέα και οι πέντε από αυτούς πέθαναν.

Στον δυτικό Καναδά, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Σιέρα Λεόνε, ένας άνθρωπος εισήχθη για νοσηλεία φέροντας συμπτώματα παρόμοια με αυτά του αιμορραγικού πυρετού. Καθώς είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Δυτική Αφρική, εκφράστηκαν φόβοι ότι ήταν άλλο ένα θύμα της επιδημίας, όμως οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν έδειξαν ότι δεν πάσχει από τον Έμπολα.

By