Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός εξοργίζει Πεκίνο και Σεούλ

Για την προσφορά του σε μνημείο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

abe620_310114

Έντονη κριτική άσκησαν Κίνα και Νότια Κορέα στον ιάπωνα πρωθυπουργό για την αποστολή μιας εθιμοτυπικής προσφοράς σε έναν αμφιλεγόμενο πολεμικό βωμό στο Τόκιο, λίγες μόνο ημέρες πριν από μια επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην περιοχή.

Πρόκειται για το μνημείο Γιασουκούνι, έναν βωμό που τιμά τη μνήμη των 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που πέθαναν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο περιλαμβανομένων και καταδικασθέντων εγκληματιών πολέμου.

Κίνα κατά Άμπε

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ επέκρινε τον Σίνζο Άμπε σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας πως η προσφορά του στον συνδεόμενο με τον πόλεμο βωμό αντανακλά τη «λανθασμένη στάση» του ιάπωνα πρωθυπουργού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo της Ιαπωνίας.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας μετέδωσε ένα σχόλιο στο οποίο χαρακτηρίζει την προσφορά «χαστούκι στο πρόσωπο του Ομπάμα», καθώς έγινε δύο ημέρες πριν από την έναρξη μιας επίσημης επίσκεψης του Ομπάμα στην Ιαπωνία.

Ο Άμπε δεν επισκέφθηκε ο ίδιος τον Βωμό Γιασουκούνι, όπως είχε κάνει τον Δεκέμβριο, αλλά προσέφερε ένα θρησκευτικό στολίδι με το όνομά του γραμμένο κάτω από τον τίτλο του πρωθυπουργού.

abe210414

Νότια Κορέα: «Αναχρονιστική πράξη»

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί παρά να εκφράσει λύπη για την προσφορά του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε προς τον Βωμό Γιασουκούνι», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το υπουργείο στη Σεούλ χαρακτήρισε την ενέργεια του Άμπε «αναχρονιστική πράξη που εμποδίζει τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ γειτονικών χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή», μετέδωσε το Kyodo.

Η επίσκεψη του Άμπε στο Γιασουκούνι στα τέλη Δεκεμβρίου είχε προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις και είχε επιδεινώσει τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

By