Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Κάμερον καλεί την Ευρώπη να εναντιωθεί στον Πούτιν

Στο άρθρο του γράφει ότι η Ρωσία επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει ένα κυρίαρχο κράτος, να παραβιάσει την εδαφική του ακεραιότητα και να εξοπλίσει και εκπαιδεύσει κακοποιούς παραστρατιωτικούς επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πλήρωσε το τίμημα

ukraine-boeing crashed

Η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να αποδειχτεί καταλυτική ώστε να αλλάξει η προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία και να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, έγραψε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Daily News.

Στο άρθρο του γράφει ότι η Ρωσία επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει ένα κυρίαρχο κράτος, να παραβιάσει την εδαφική του ακεραιότητα και να εξοπλίσει και εκπαιδεύσει κακοποιούς παραστρατιωτικούς επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα πλήρωσε το τίμημα.

Ο Κάμερον ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ύστερα από την κατάρριψη του μαλαισιανού Μπόινγκ στην ανατολική Ουκρανία ζητώντας από την ΕΕ να απαγορεύσει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Μόσχα.

Η 28μελής ΕΕ δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία να υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στη Μόσχα, αλλά ορισμένες χώρες μέλη της φοβούνται πιθανά αντίποινα από τη Μόσχα–τον μεγαλύτερο ενεργειακό προμηθευτή της ΕΕ–όπως σχολιάζει το Ρόιτερς.

«Ένα οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία θα έχει κάποιες επιπτώσεις και στις δικές μας οικονομίες. Αλλά η μοναδική γλώσσα που μπορεί να καταλάβει η Ρωσία είναι τα αυστηρά οικονομικά μέτρα», έγραψε ο Κάμερον.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη να προσθέσουν 15 πρόσωπα και 18 εταιρείες ή οργανισμούς στη λίστα της ΕΕ με τις κυρώσεις με το αιτιολογικό ότι υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

«Ήρθε η στιγμή να κάνουμε αισθητή την εξουσία, την επιρροή μας και τα μέσα (που διαθέτουμε). Μαζί με την Αμερική, η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εναντιωθεί στη Ρωσία και να δώσει τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία προτού χαθούν και άλλες αθώες ζωές», καταλήγει ο Κάμερον.

By