Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Καναδός «Γουόρεν Μπάφετ» κάνει δουλειές στην Ελλάδα

Από τη θέση του «βασικού συνομιλητή» της Εθνικής Τράπεζας για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Του Νίκου Φιλιππίδη

prem_watsaΜια διετία παρουσίας στην Ελλάδα συμπληρώνει ο αποκαλούμενος και «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ», ο ινδικής καταγωγής Prem Watsa ο οποίος από χτες μέσω της εταιρείας του Fairfax Holding είναι επίσημα ο βασικός συνομιλητής της Εθνικής Τράπεζας για να βάλει περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην προσεχή αύξηση κεφαλαίου της.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο εταιρεία συμμετοχών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fairfax Financial Holdings Limited της οποίας είναι ιδιοκτήτης και επικεφαλής, διαχειρίζεται περί τα 25 δισ. δολλάρια και είναι γνωστή για τις αποδόσεις άνω του 100% που έχει πετύχει στις τοποθετήσεις της από το 2007 έως σήμερα.

Η πρώτη παρουσία του Prem Watsa στην Αθήνα έγινε το 2011, όπου εν μέσω κρίσης εκδήλωσε την επιθυμία να πραγματοποιήσεις σε επενδύσεις. Οι τοποθετήσεις του έρχισαν το 2012 αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου αποκτώντας το 5,4% της εταιρείας Jumbo, ακολούθησε το 7,6% της Sarantis, ενώ από τα τέλη του περασμένου Aυγούστου εξαγόρασε έναντι 42,8 εκατ. ευρώ ποσοστό 14,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties, ενώ πλέον διαθέτει το 19,1% της εταιρείας συμφερόντων Λάτση.

Εκείνη την εποχή κυκλοφόρησε και η πληροφορία ότι έχει υποβάλει πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση για να αποκτήσει ένα πακέτο κρατικών ακινήτων, ενώ διατηρούνται οι φήμες ότι θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, όπως το Ελληνικό. Στα τέλη Ιανουαρίου τον Prem Watsa δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τις πληροφορίες των ημερών να κάνουν λόγο για έντονη ενδιαφέρον από πλευράς του καναδού για μια σειρά από επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Prem Watsa, ο οποίος δεν κρύβει τον δημόσιο θαυμασμό του για τον «Σοφό της Ομάχα», όπως είναι το προσωνύμιο του Μπάφετ, συνηθίζει να ανακαλύπτει ευκαιρίες εκεί που όλοι βλέπουν προβλήματα. Πριν από μερικούς μήνες έγινε ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της γνωστής RIM (Blackberry), την εποχή μάλιστα που η εν λόγω εταιρεία δείχνει να χάνει την μάχη του ανταγωνισμού απέναντι σε εταιρείες όπως η Apple και η Samsung με αποτέλεσμα την κάθετη υποχώρηση της τιμής της μετοχής της στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

 

 

By