Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο καρκίνος «επιλέγει» περισσότερο τη Βόρεια Ελλάδα

Υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο σε 4 νομούς της Βόρειας Ελλάδας

cancer

Τη Δράμα, το Κιλκίς, την Καρδίτσα και τα Γρεβενά φαίνεται πως «προτιμά» ο καρκίνος, σύμφωνα με συμπεράσματα του παθολογοανατόμου και Προέδρου της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο», Σάββα Παπαδόπουλου και στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι τέσσερις αυτές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις τέσσερις πρώτες θέσεις σε θνησιμότητα από καρκίνο. Χαρακτηριστικά αναφέρει, πως «Η Δράμα μαζί με τις Σέρρες και το Κιλκίς είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την υψηλότερη θνησιμότητα αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης του πληθυσμού (23%) μαζί με τις Σέρρες (26%) τη στιγμή που στην Ξάνθη ο δείκτης είναι μόνο 15%».

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης πιθανολογεί ότι η αυξητική τάση του καρκίνου σε αυτές τις περιοχές μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. 

Πρώτον να είναι ένα δημογραφικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη μετανάστευση των Δραμινών κατά τη δεκαετία του ΄60 στη Δυτική Γερμανία, όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και στη συνέχεια επέστρεψαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς. Δεύτερον να έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι της περιοχής από φυτοφάρμακα ή από τους υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε υψηλότερα ποσοστά.  Τρίτον να οφείλεται σε ρύπους που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα νερά του Νέστου ή ακόμη και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006.

Αυτά και άλλα πολλά θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στο 2ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Περιβάλλον και καρκίνος. Η παρέμβαση της φύσης στην παθογένεση- πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου» που θα πραγματοποιηθεί 14-16 Φεβρουαρίου στη Δράμα.

By