Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Ματέο Ρέντσι είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία

renzi638_210214
Τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας αποδέχτηκε πριν από λίγη ώρα ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι, μετά από τρίωρη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να του παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Τα ονόματα που θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο δεν έχουν ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι μισές είναι γυναίκες. «Ο Ματέο Ρέντσι δέχθηκε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση», δήλωσε λιτά ο εκπρόσωπος του κ. Ναπολιτάνο.

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι παρουσιάστηκε απόψε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο. Συνολικά, οι υπουργοί είναι δεκαέξι, εκ των οποίων οι οκτώ είναι γυναίκες.

Η 40χρονη κεντροαριστερή Φεντερίκα Μογκερίνι, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο διατηρεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβένει ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ως σήμερα διακεκριμένο στέλεχος του ΟΟΣΑ. Ο Παντοάν είναι επίσης επικεφαλής του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat. Παλαιότερα χρημάτισε διευθυντής του ιδρύματος Italianieuropei, το οποίο είχε συστήσει ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ” Αλέμα.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί το πρωί του Σαββάτου στις 11:30 ώρα Ιταλίας, ενώ την επόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα, θα ακολουθήσει ψήφος εμπιστοσύνης.

Όταν ορκισθεί, ο 39χρονος Ρέντσι θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιταλίας, περίπου δύο μήνες νεότερος από τον Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1922.

Θα είναι ο τρίτος διαδοχικός μη εκλεγμένος, αλλά διορισμένος, πρωθυπουργός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, μετά τον Μάριο Μόντι και τον Ενρίκο Λέτα.

By