Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Μεγάλος Αδελφός αιτία «πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ

Τριγμούς στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών φέρνει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της ΝSA

nsa_eye11Γαλλία και Γερμανία προωθούν συμφωνία μη κατασκοπείας με την Ουάσινγκτον, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης, μπορεί να βλάψει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.  Η υπόθεση κατασκοπίας της NSA σε βάρος Ευρωπαίων πολιτών, διπλωματών και αρχηγών κρατών ενδέχεται να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος για τις ΗΠΑ και να λάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο είχε φανταστεί ο οποιοσδήποτε.

Εντωμεταξύ, σε δημοσίευμα της New York Times,  για την υπόθεση που προκάλεσε σάλο στην Ε.Ε Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν το φόβο τους πως η υπόθεση μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για τις ΗΠΑ σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο και εστιάζουν στα αντίποινα που μπορεί να λάβει η Ε.Ε τονίζοντας πως η εποχή του Ψυχρού Πολέμου όπου οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έκαναν ότι ήθελαν στην Ευρώπη έχει παρέλθει.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να αναγκάσει αμερικανικές εταιρείες – κολοσσούς του διαδικτύου, όπως την Google και τη Yahoo να εφαρμόσουν πολύ αυστηρά μέτρα πριν δώσουν στοιχεία Ευρωπαίων πολιτών σε αμερικανικές αρχές ακόμα και σε περίπτωση που ένας Ευρωπαίος πολίτης καταζητείται από τις ΗΠΑ, με την απειλή τεράστιων προστίμων» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Παράλληλα, κλιμάκιο ευρωβουλευτών θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα για συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ για τον ίδιο λόγο στην Ουάσινγκτον θα βρεθούν και ανώτατα στελέχη των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για να συζητήσουν σχετικά με τα προγράμματα παρακολουθήσεων και για την επιβολή περιορισμών σε αυτά. Όταν το διακύβευμα είναι η κινεζική αγορά και η πώληση προϊόντων υψηλής ποιότητας σε άλλα μέρη του κόσμου, δεν είσαι πλέον φίλος, στο πλαίσιο μιας συμμαχίας. Είσαι ανταγωνιστής», δήλωσε ο Κλοντ Μονικέ, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Στρατηγικής και Ασφάλειας.

Γερμανία και Βραζιλία φέρνουν το ζήτημα των παρακολουθήσεων στον ΟΗΕ. Οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη σύνταξη ενός σχεδίου απόφασης, που θα αφορά την προστασία των ατομικών ελευθεριών.

«Ο πρόεδρος έχει δώσει οδηγίες σε εμάς και την κυβέρνηση για την επανεξέταση των επιχειρήσεων παρακολούθησης με σεβασμό στους εταίρους μας. Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι συλλέγουμε πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε φυσικά τη συλλογή πληροφοριών για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και των συμμάχων μας», τόνισε η ελληνικής καταγωγής εκπρόσωπος του Στέιτ Nτιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι.

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η ιστοσελίδα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ βρέθηκε εκτός λειτουργίας για λίγες ώρες το βράδυ της Παρασκευής. Το γεγονός προκάλεσε όργιο φημολογίας στο διαδίκτυο, για μια ενδεχόμενη ηλεκτρονική επίθεση από την ομάδα χάκερ Anonymous. Προς το παρόν όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πηγές: NYT, Γαλλικό Πρακτορείο, Euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By