Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών φέρνει σε αντίθεση Βερολίνο- Κομισιόν

Το ερώτημα ποιος θα έχει τον έλεγχο του μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών φέρνει σε αντίθεση Βερολίνο- Κομισιόν, μετά την έγκριση σχετικών κανονισμών από το Ευρωκοινοβούλιο.

soible athina fosphotosΟ Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία  δεν θέλει να καθυστερήσει την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρωζώνη, αλλά  ξεκαθάρισε ότι η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές συνθήκες είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κεντρικού σώματος για την εξυγίανση των τραπεζών.
Η δήλωση αυτή έρχεται τη στιγμή που Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνούν για τη φύση της εποπτείας των τραπεζών, με την Κομισιόν να προτείνει  έναν κεντρικό επόπτη για τις τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Γερμανία να επιμένει σε ένα δίκτυο εθνικών αρχών.

Ο Σόιμπλε σημείωσε ότι με τη σημερινή ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπάρχει βάση δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οργάνου, το οποίο να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης  στους εθνικούς προϋπολογισμούς, και για αυτό ο χειρισμός περιπτώσεων κατάρρευσης τραπεζών της Ευρωζώνης πρέπει να δοθεί στην αρμοδιότητα ενός δικτύου εθνικών εποπτικών αρχών.  «Μπορούμε μόνο να δράσουμε σύμφωνα με το σύνταγμα και το νόμο. Πιστεύω ότι τα επιχειρήματά μας είναι τόσο πειστικά που θα πετύχουμε μια λύση που είναι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών και του γερμανικού συντάγματος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Το δρόμο για τη νέα, κεντρική εποπτική αρχή των ευρωπαϊκών τραπεζών, άνοιξε χθες η έγκριση σχετικών κανονισμών από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω διαφωνιών για τον μελλοντικό ρόλο του Κοινοβουλίου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό την ομπρέλα της οποίας θα λειτουργεί ο μηχανισμός εποπτείας. Με λίγα λόγια το ερώτημα ήταν «ποιός θα ελέγχει τους ελεγκτές» με το Κοινοβούλιο να υποστηρίζει ότι πρέπει να ενημερώνεται αναλυτικά για τις ελεγκτικές δραστηριότητες της Φραγκφούρτης.

Ο συμβιβασμός επήλθε τις τελευταίες ώρες με προσωπική παρέμβαση από τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο εισηγητής του Κοινοβουλίου Σβεν Γκίγκολντ παραδέχθηκε ότι η νέα οδηγία δεν αποτελεί ιδανική λύση, γιατί έχει ακόμη νομικά κενά, για παράδειγμα αφήνει χωρίς ουσιαστική εποπτεία ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν στενή διασύνδεση με τις τράπεζες.

Από την πλευρά του ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ επισήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της τραπεζικής εποπτείας, αλλά εξέφρασε την προσδοκία του ότι θα επέλθει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο.

Παράλληλα, ο επίτροπος Μπαρνιέ ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά, ότι ο μελλοντικός μηχανισμός για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων θα βασίζεται στη λογική του bail in, με βάση την αρχή ότι «οι τράπεζες πληρώνουν για τις τράπεζες» και όχι οι φορολογούμενοι.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By