Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Μικρός Πρίγκιπας… μεγάλωσε

Ο ήρωας του Αντουάν Σαιντ Εξιπερί ξεκίνησε την πτήση του, στις 6 Απριλίου 1943.

mikrosprigkipas70 χρονών έγινε πριν από λίγες μέρες ένας εμβληματικός χαρακτήρας της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που έχει αγαπηθεί, όσο κανείς άλλος από μικρούς αλλά και από μεγάλους αναγνώστες.

Ο Μικρός Πρίγκιπας ο ήρωας του ομώνυμου βιβλίου του Αντουάν Σαιντ Εξιπερί ξεκίνησε την πτήση του από τον αγαπημένο του πλανήτη στη Γη, στις 6 Απριλίου 1943.

Ο συγγραφέας ξεκίνησε να γράφει την ιστορία του μικρού ξανθού αγοριού, ενώ βρισκόταν στην εξορία. Σχεδίασε μάλιστα αρκετά σκίτσα του Μικρού Πρίγκιπα, πριν αυτός εκδοθεί. Μερικά από αυτά τα σχέδια παρουσιάζονται αυτή την περίοδο σε μια μεγάλη έκθεση στο Παρίσι, με αφορμή την 70η επέτειο από την έκδοση του βιβλίου.

«Είμαστε εδώ, στη μέση ενός θησαυρού. Είμαστε σε μια κρύπτη, όπου μπαίνουμε και βρίσκουμε αυτό το θησαυρό. Αυτός ο θησαυρός είναι η ψυχή του Μικρού Πρίγκιπα. Είναι εξαιρετικά τα σχέδια, όχι μόνο τα σχέδια του βιβλίου, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που έγιναν πριν και μετά την έκδοση του βιβλίου. Ο Σαιντ Εξιπερί πάντα σχεδίαζε τον Μικρό Πρίγκιπα σαν μια δική του αποτύπωση, μια αυτοπροσωπογραφία, μια προέκταση του ίδιου του εαυτού του» αναφέρει ο Ολιβιέ Ντ’ Αγκέ, διευθυντής του Ιδρύματος Εξιπερί στο Euronews.

Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι το πιο διαβασμένο και το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο της γαλλικής γλώσσας και έχει ψηφιστεί ως το καλύτερο βιβλίο του εικοστού αιώνα στη Γαλλία. Έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες και διαλέκτους. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιβλία πωλούνται κάθε χρόνο, ενώ συνολικά έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 140 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει κυκλοφορήσει και σε γραφή Μπράιγ, ενώ τώρα για πρώτη φορά βγαίνουν και τα σχέδια του βιβλίου σε γραφή για τυφλούς.

«Είναι το πιο πολυμεταφρασμένο βιβλίο στον κόσμο και υπάρχουν αρκετές εκδοχές του βιβλίου σε γραφή Μπράιγ. Τα σχέδια όμως δεν είχαν γίνει ποτέ τρισδιάστατα. Πρόκειται λοιπόν για τεχνική έκδοσης με κώδικα Μπράιγ που μεταγράφει το σκίτσο, ώστε να μπορέσει να γίνει αντιληπτό από τους τυφλούς αναγνώστες, μέσω της αφής» υπογραμμίζει ο Νικολά Ντελσάλ, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Εξιπερί.

Ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξιπερί σκοτώθηκε, όταν το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε από ένα γερμανικό καταδιωκτικό, τον Ιούλιο του 1944. Έπεσε στη Μεσόγειο, χωρίς να βρεθεί ποτέ ίχνος του. Όλοι θα τον θυμούνται για το ξανθό αγόρι από το μακρινό πλανήτη που άφησε το αποτύπωμά του στις ψυχές όλων μας.

 

By