Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Μπόρις, η Κύπρος και η κατάρα του μεγιστάνα

Πολλοί μεγιστάνες της Ρωσίας έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο νησί, όπως και ο μεγαλύτερος εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Boris-Berezovsky-flanked-001Η διάσωση της Κύπρου και ο θάνατος του Ρώσου ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι, αυτό το Σαββατοκύριακο, μπορεί να φαίνεται ότι είναι δύο γεγονότα άσχετα μεταξύ τους, ωστόσο, συνδέονται. Μάλιστα, μοιράζονται την τραγωδία: «την Κατάρα των Ολιγαρχών».

Η Κύπρος, φυσικά, είναι ένα μικρό νησί με ένα τεράστιο τραπεζικό σύστημα, το οποίο τροφοδοτείται με ρωσικό πλούτο, όπου ένα μεγάλο ποσοστό είναι μαύρο χρήμα που αποστέλλεται από ολιγάρχες και ρωσικές εταιρείες. Δηλαδή, κατασκευάστηκε ένα τραπεζικό σύστημα υπό το ρωσικό φόβο ότι τα χρήματα των πλούσιων που θα παρέμεναν στην Ρωσία θα μπορούσαν να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή. Φυσικά, η ρωσική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι τα χρήματα στην Κύπρο προέρχονται από μαύρο χρήμα και έχουν κάνει ανοιχτή πρόταση να γίνει έλεγχος.

Ας επανέλθουμε στο Μπόρις. Ο Μπερεζόφσκι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους ολογάρχες στη Ρωσία, με ισχυρούς δεσμούς με τον Μπόρις Γιέλτσιν, τους οποίους εκμεταλλευόταν για να συγκεντρώσει στην κατοχή του της πρώην κρατικά περιουσιακά στοιχεία και εθνικούς πόρους. Μόλις ήρθε στην εξουσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχασε τη δύναμή του και πολλά χρήματα. Το Δεκέμβριο ο Μπερεζόφσκι φέρεται να κλήθηκε να πληρώσει 35 εκατομμύρια στερλίνες (56 εκατομμύρια δολάρια) σε νομικά έξοδα, όταν το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποζημίωσης που είχε ζητήσει από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ως πρώην συνέταιρός του.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Μπόρις , στη ρωσική έκδοση του Forbes, μια μέρα πριν το θάνατό του, «δεν έχει νόημα η ζωή μου». Στην πραγματικότητα, ο Μπερεζόφσκι βοήθησε στη δημιουργία μίας κατάρας που οδήγησε στην πτώση του. Επέλεξε να λειτουργεί ως ο συντονιστής της συμμαχίας των ολιγαρχών, αυτοεξόριστων υπερπλούσιων της Ρωσίας έναντι του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, είχε σχέσεις με τον πρώην μυστικό πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο — ο οποίος πέθανε από δηλητηρίαση με πολώνιο, μια ραδιενεργή ουσία, το 2006.

Πως συνδέονται όλα αυτά; Αρκετοί πλούσιοι Ρώσοι μετέφεραν τα χρήματα τους από τη χώρα υπό το φόβο μην κατασχεθούν. Η Κύπρος ήταν για πολλά χρόνια το αγαπημένο καταφύγιό τους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά ωχριούν μπροστά στα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν τοποθετήσει οι πλούσιοι Ρώσοι σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Λονδίνο, αλλά και Ιταλία.

Οι κτηματομεσίτες στη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι αναφέρουν ότι όλο και περισσότεροι αγοραστές είναι Ρώσοι, ενώ μετακομίζουν και οικογενειακά. «Πριν, αγόραζαν μόνο ένα σπίτι ως επένδυση», είπε ένας παράγοντας στο Μαϊάμι.

Ενώ ο Πούτιν μπορεί να αγωνίζεται για να προσελκύσει περισσότερους πλούσιους επενδυτές στη Ρωσία, πολλά από τα ρώσικα κεφάλαια κινούνται προς την άλλη κατεύθυνση….. και το κυνήγι των ολιγαρχών, ίσως, μόλις να ξεκίνησε….

 

By