Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο μυστηριώδης οικονομολόγος… και ο «χρησμός» της Alpha Bank

 Οι ψίθυροι της αγοράς στο Thepaper

Του Αντώνη Τάντουλου

© FOSPHOTOS  Konstantinos Tsakalidis
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Ο μυστηριώδης πολιτικός-οικονομολόγος και οι FT

Ποιος να είναι άραγε ο πολιτικός οικονομολόγος,-όπως τον χαρακτηρίζουν οι Financial Times-ο οποίος δήλωσε στο κορυφαίο οικονομικό μέσο ενημέρωσης πως η ύφεση στην Ελλάδα αρχίζει να κάμπτεται αλλά το πολίτικο ρίσκο είναι ακόμη έντονο με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να έρθουν ξαφνικά τα πάνω κάτω;

Και μπορεί βέβαια ο δημοσιογράφος των FT σεβόμενος  το «off the record» (και πολύ ορθά πράττει) και να μην τον αποκαλύπτει, όμως οι παροικούντες της Πλατείας Συντάγματος γνωρίζουν πως όταν οι πηγές «φωτογραφίζονται» με τέτοιο τρόπο, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι επίμαχες διαρροές προέρχονται από χείλη μόνο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.

 

Η Alpha «βλέπει» αναβάθμιση της οικονομίας

Τα εβδομαδιαία reports της Alpha Bank αποτελούν συχνά πυκνά αντικείμενο συζητήσεων αλλά και προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των οικονομολόγων, αναφορικά πάντα με την πορεία της Ελληνικής κρίσης και το κατά πόσο πράγματι υπάρχει φως στο τούνελ.

Με την παρατήρηση λοιπόν πως οι αισιόδοξες εκτιμήσεις της τράπεζας αρχίζουν να επιβεβαιώνονται έστω και σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών και αριθμών, έχει σημασία να αναφέρουμε πως στην τελευταία της ανάλυση η τράπεζα κάνει αναφορά στην πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Πιθανότητα που την βασίσει στα τελευταία οικονομικά δεδομένα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα.

Και ενδεχομένως η «σπόντα» να μην είχε τόση σημασία για την ώρα, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως ανάλογη εκτίμηση ακούγετε και από κάποια χρηματιστηριακά γραφεία που διατηρούν επαφές με ξένους.

 

Μην θεοποιείτε τα hedge funds

Επειδή πολλά ακούγονται τώρα τελευταία για το τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρό των hedge funds για τις Ελληνικές μετοχές και γενικότερα τείνει να δημιουργηθεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα για πάρτι διαρκείας στο Χρηματιστήριο, θα ρέπει να γνωρίζετε πως οι πλειοψηφία των συγκεκριμένων υπενδυτών διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξεως των 10-15 εκατ. δολαρίων μόνο.

Συν του ότι δεν υπάρχουν μόνο εδώ «πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», οπότε να κρατάμε μικρό καλάθι και βλέπουμε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By