Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μόντι αναλαμβάνει να βρει ίδιους πόρους για την ΕΕ

Συγχαρητήρια από τον Αντώνη Σαμαρά στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας

komision_10

Τον Μάριο Μόντι συνεχάρη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για Ιδίους Πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Σαμαράς  οποίος παραβρέθηκε στο Στρασβούργο με την ιδιότητα του προεδρεύοντας της Ε.Ε., δήλωσε ότι η Ομάδα θα βοηθήσει ώστε η  χρηματοδότηση της Ε.Ε.  να γίνει πιο αποτελεσματική  και πιο απλή.

Ακόμη τόνισε ότι οι  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα είναι περίπλοκο και δεν αντιστοιχεί στις σημερινές  συνθήκες και εξέφρασε την ελπίδα η Κομισιόν να προτείνει  μια καινούργια προσέγγιση που θα είναι περισσότερο προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών.

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέλη της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου θα εργαστούν με πλήρη ευσυνειδησία.

Ωστόσο εκτίμησε ότι τρία άτομα δεν είναι αρκετά για να εξασφαλιστούν οι ισορροπίες, όμως σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σαμαράς προκειμένου να αποφευχθούν τα αδιέξοδα θα επανεκτιμηθεί για το εάν χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός της Ομάδας στα τέσσερα άτομα.

Από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι δήλωσε ότι ανέλαβε αυτή τη θέση γιατί όπως είπε τρέφει περιέργεια για ένα θέμα που είναι σχεδόν αδύνατο να επιλυθεί, αλλά, συνέχισε, φτάνει κάποια στιγμή στη ζωή κάποιου που τα συνηθισμένα καθήκοντα δεν του αρκούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο σκοπός αυτής της ομάδας δεν είναι να βρει έναν νέο τρόπο για την επιβολή νέων φόρων, όπως αναφέρει η κριτική που συχνά έχει δεχθεί το εγχείρημα, αλλά να βρεθούν νέα νοήματα και νέες αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της νέας πρόκλησης για την Ε.Ε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι επί δεκαετίας στενή του συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και τους υπόλοιπους φορείς της Ε.Ε. θα τον βοηθήσει στο έργο του, ωστόσο αναγνώρισε ότι σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα είναι η στενή συνεργασία που επιβάλλεται να έχει με τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε.

Ελπίζω ότι και αυτό το εγχείρημα που φαντάζει αδύνατο θα καταστεί δυνατό, κατέληξε ο Μάριο Μόντι.

By