Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο ΟΑΣΕ πάει Ουκρανία

Πολυμελές κλιμάκιο παρατηρητών που θα απαρτίζεται αρχικά από τουλάχιστον 100 πολιτικούς εμπειρογνώμονες αποφάσισε να στείλει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)

osce6074_210314
Σύμφωνα με το Reuters στην έκτακτη συνεδρίαση που είχε το βράδυ της Παρασκευής ο Οργανισμός και στην οποία συμμετείχε και η Ρωσία, αποφασίστηκε το κλιμάκιο να παραμείνει στην Ουκρανία για έξι μήνες.

Όπως έγινε γνωστό επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός με τη Ρωσία για τις περιοχές όπου θα αναπτυχθεί η αποστολή αυτή, η οποία σκοπό θα έχει να παρατηρήσει και να καταγράψει την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας.

Η βάση της αποστολής θα είναι το Κίεβο και η αποστολή από 100 άτομα, εμπειρογνώμονες – ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων, που σταδιακά θα αυξηθούν στους 400.

osce640-360_210314

Αρχικά οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν σε εννέα περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Ντόνετσκ όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι. Ωστόσο στο κείμενο της συμφωνίας δεν υπάρχει αναφορά στην χερσόνησο της Κριμαίας.
Οι εμπειρογνώμονες θα είναι ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων.

By