Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο ΟΗΕ κατακεραυνώνει το Βατικανό για τις υποθέσεις κακοποίησης παιδιών

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Βατικανού, εξαιτίας της πολιτικής της Ιεράς Έδρας στο θέμα της παιδεραστίας, αλλά και τις θέσεις της πάνω σε σημαντικά κοινωνικά θέματα

vatican

vatican640_050214

Έκθεση-κόλαφο μέσω της οποίας καταγγέλλουν το Βατικανό πως «συστηματικά» υιοθέτησε πολιτικές που επέτρεψαν τη σεξουαλική κακοποίηση χιλιάδων παιδιών στα χέρια καθολικών ιερέων εξέδωσαν σήμερα Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην έκθεσή της, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού (CRC) ζητά από το Βατικανό να ανοίξει τα αρχεία του για μέλη του κλήρου που έχουν κακοποιήσει παιδιά και έχουν «κρύψει τα εγκλήματά τους», προκειμένου οι ένοχοι να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Εκφράζει δε την ανησυχία της πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν έχει ακόμα παραδεχτεί το εύρος των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί.

Η CRC ασκεί παράλληλα δριμύτατη κριτική στην Αγία Έδρα για τη στάση της απέναντι στην ομοφυλοφιλία, την αντισύλληψη και τις αμβλώσεις, καλώντας τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να αναθεωρήσει τις πολιτικές της.

Η επίμαχη έκθεση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου το Βατικανό απέρριψε αίτημα του ΟΗΕ για πρόσβαση στα δεδομένα κακοποίησης που έλαβε χώρα στους κόλπους της Εκκλησίας, σημειώνοντας πως τέτοιες πληροφορίες μπορούν να δοθούν μονάχα σε άλλα κράτη, στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών.

UN620_050214

Αντεπίθεση από το Βατικανό

Το Βατικανό κατηγόρησε σήμερα τον ΟΗΕ ότι «παραποίησε» τα γεγονότα στην έκθεσή του για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από καθολικούς ιερείς, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή είναι ιδεολογικά προκατειλημμένη και άδικη. «Θα μπορούσαμε σχεδόν να πούμε ότι η έκθεση (της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού) ήταν προετοιμασμένη εκ των προτέρων, πριν τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας», κατήγγειλε ο αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάζι, ο πρεσβευτής του Βατικανού στον ΟΗΕ, σε συνέντευξή του στο Vatican Radio.

«Η έκθεση (του ΟΗΕ) δεν μοιάζει να είναι ενημερωμένη», πρόσθεσε ο Τομάζι προτού αναφερθεί στα μέτρα που έχει λάβει η καθολική εκκλησία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. «Είναι θέμα γεγονότων, στοιχείων που δεν μπορούν να παραποιηθούν!», υπογράμμισε. Ο πρεσβευτής του Βατικανού στον ΟΗΕ πρόσθεσε εξάλλου ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις που τάσσονται υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων πιθανόν να επηρέασαν την Επιτροπή ώστε να ενισχύσει μια «ιδεολογική γραμμή» στην έκθεση. Εξάλλου ο Τομάζι σημείωσε ότι το αίτημα του ΟΗΕ προς το Βατικανό «να αναθεωρήσει τη θέση του όσον αφορά την άμβλωση (. . .) προς μια κατεύθυνση ελέγχου των συνθηκών υπό τις οποίες η άμβλωση θα μπορούσε να επιτραπεί». «Η επιτροπή αυτή δεν έχει προσφέρει καλές υπηρεσίες στον ΟΗΕ (. . .) ζητώντας από την Αγία Έδρα να αλλάξει τις μη διαπραγματεύσιμες διδαχές της», κατήγγειλε ο ίδιος.

vatican600_050214

By