Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο πίνακας που «τρομάζει» επενδυτές και αγορές

«Μνήμες» από την κρίση του ’29 στη Wall Street

MW-BP718_depres_ME_20131122063646

Τα συνεχόμενα ρεκόρ που σημειώνουν οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες από την αρχή του έτους φέρνουν με τη σειρά τους σενάρια περί «meltdown» και νέας παγκόσμιας κρίσης που θα προκύψει από ένα ενδεχόμενο κραχ στη Wall Street.

Ενδεικτικό της τρελής ανοδικής πορείας που σημειώνουν οι δείχτες είναι ότι από την αρχή της χρονιάς ο Dow Jones  έχει υπερβεί το ιστορικό υψηλό κατά 40 φορές, ενώ και ο S&P 500 έχει κλείσει σε «αχαρτογράφητα νερά» ουκ ολίγες φορές. Ο παραπάνω πίνακας που δημοσιεύεται στο Marketwatch, πάντως δείχνει την ομοιότητα που έχει ο S&P σήμερα με την πορεία που είχε πριν από τη «Μαύρη Πέμπτη» και το κραχ του 1929.

Όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές, η πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου θα καθοριστεί κατά πολύ από την γραμμή που θα κρατήσει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα από τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική της. Από το 2008 και έως σήμερα, η Fed αγοράζει κρατικών ομόλογα των ΗΠΑ, ύψους 85 δισ. δολαρίων μηνιαίως και ο επικεφαλής της, Μπεν Μπερνάνκι, έχει δηλώσει πως όταν φανούν σημάδια ισχυρής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η τράπεζα θα προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος (tapering).

Μετά από τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές σημειώνουν ότι το tapering θα ξεκινήσει στην αρχή του 2014 και ειδικότερα μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Από την πλευρά τους, διάφορες επενδυτικές τράπεζες, όπως η JP Morgan, βλέπουν αλλαγές στο πρόγραμμα τον Απρίλιο

(Visited 1 times, 1 visits today)
By