Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Παπανδρέου ζητά να παταχθούν οι «φορολογικοί παράδεισοι»

  Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ζητά διεθνή εκστρατεία πάταξης της φοροδιαφυγής

Meeting at PASOK / Συνάντηση στο ΠΑΣΟΚ
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Την πρόταση για ίδρυση ενός Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού που θα χτυπήσει την φοροδιαφυγή και τις offshore ζητά ο Γιώργος Ππανδρέου υπό την ιδιότητα του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Σε δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Σ.Δ «έχει επανειλημμένα ζητήσει διεθνείς κανόνες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής, η οποία κλέβει από τις οικονομίες μας τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο».

«Το τραπεζικό απόρρητο, τα κέντρα offshore και οι φορολογικοί παράδεισοι, ληστεύουν από τις εθνικές οικονομίες κεφάλαια ζωτικής σημασίας για την κοινωνική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό το κλιμακούμενο πρόβλημα έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ανισότητας στις κοινωνίες μας, με τον παγκόσμιο πλούτο να συγκεντρώνεται πλέον στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας. Αυτό έχει υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς η πολιτική καθίσταται όμηρος ισχυρών οικονομικών λόμπι» τονίζει ακόμη ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας πως «οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα δραστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης τιμωρούνται περαιτέρω, καθώς το βάρος της προσαρμογής πέφτει αναμφισβήτητα και άδικα στις ασθενέστερες και πιο ευάλωτες ομάδες, που δεν μπορούν να αποφύγουν την καταβολή των φόρων τους».

Στη δήλωση του σημειώνει ακόμη ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής «απαιτεί άμεση δράση από διεθνείς θεσμούς, όπως ο ΟΗΕ και το G20, για να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα βάλει τέλος στην φοροδιαφυγή. Αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να περιλαμβάνει κίνητρα και κανόνες για την αποτελεσματική δράση ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους και για την αποτελεσματικότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και των αγορών παραγώγων». Επαναφέρει την πρόταση του για θέσπιση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και δηλώνει πως «η Σοσιαλιστική Διεθνής αναμένει πλέον αποφασιστική δράση, και όχι απλώς δηλώσεις καλών προθέσεων».

Τέλος ο κ. Παπανδρέου ζητά από το G20 «να αναλάβει πιο τολμηρή δράση, πιέζοντας για την εφαρμογή αποτελεσματικών δράσεων κατά των φορολογικών παραδείσων» παρατηρώντας ότι «υπάρχει ακόμα κενό αποφασιστικών δράσεων και απτών αποτελεσμάτων».

http://www.socialistinternational.org/viewArticle.cfm?ArticleID=2221[space size=»20″]

By