Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ο Παπούλιας συγχαίρει την «Εστία» για τα 120 χρόνια κυκλοφορίας

Επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την ιστορική εφημερίδα

estia

Συγχαρητήριο μήνυμα στην ημερήσια πολιτική εφημερίδα «Εστία» για τη συμπλήρωση των 120 ετών από την έκδοσή της απεύθυνε ο Κάρολος Παπούλιας.
Το μήνυμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας αναφέρει χαρακτηριστικά : «Ο Τύπος δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση. Τα 120 χρόνια της Εστίας είναι μια μεγάλη επιτυχία για το ρόλο του Τύπου στη Δημοκρατία και την προσφορά της Εστίας. Σας εύχομαι μακρά διάρκεια των επιτυχιών σας».
Η Εστία ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1894 ως εβδομαδιαίο λογοτεχνικό περιοδικό το οποίο διεύθυνε ο Παύλος Διομήδης. Τον ίδιο χρόνο ο Διομήδης την εκχώρησε στον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη ο οποίος και την μετέτρεψε από περιοδικό σε ημερήσια εφημερίδα.
Το 1898 ο Δροσίνης την μεταβίβασε στους Σπύρο Δάσιο και Άδωνι Κύρου. Το 1900, η διεύθυνση της εφημερίδας περιήλθε αποκλειστικά στον Κύρου, ο οποίος και τη μετέτρεψε σε πολιτική ημερήσια εφημερίδα. Μετά το θάνατό του Αδώνιδος Κύρου, το 1919, η εφημερίδα περιήλθε στο γιο του, Αχιλλέα Κύρου.
Κατά την περίοδο του 1916, η κυβέρνηση του Ε. Βενιζέλου απαγόρευσε την συνέχιση της έκδοσής της μέχρι τις 15 Μαρτίου του 1917, όταν ξεκίνησε η επανέκδοσή της. Στην επανάσταση του 1922 την οποία επιχείρησαν οι φυγάδες της μικρασιατικής εκστρατείας, διατάχθηκε η παύση της, αλλά στη συνέχεια επανεκδόθηκε. Στη δικτατορία του Παγκάλου διακόπηκε η κυκλοφορία της δύο φορές.
Η Εστία διέκοψε αυτούσια την κυκλοφορία της το καλοκαίρι του 1941 και για το υπόλοιπο της Γερμανικής Κατοχής .
Από το 1950, μετά τον θάνατο του Αχιλλέα Κύρου τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ο Κύρος Κύρου και από το 1974 ο Άδωνις Κ. Κύρου.
Η Εστία ήταν η τελευταία εφημερίδα η οποία τυπωνόταν με τη μέθοδο της στερεοτυπίας/λινοτυπίας μέχρι το 1997. Από την ίδια χρονιά τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ο Αλέξανδρος Ζαούσης, ο οποίος παραμένει διευθυντής της εφημερίδας μέχρι και σήμερα.
By