Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο «πικρός Σεπτέμβριος» ανησυχεί την κυβέρνηση

Μέτρα και κόπωση τρομάζουν την κυβέρνηση | Αναζητά τρόπους διατήρησης της κοινοβουλευτικής συνοχής

maximoukibernisi
FOSPHOTOS

Η παραδοχή του Γιάννη Στουρνάρα, στο Reuters, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνηση δεν είναι οικονομικός αλλά πολιτικός και προέρχεται από την κόπωση των βουλευτών και την απροθυμία τους να ψηφίσουν τα μέτρα που απομένουν αντικατοπτρίζει το κλίμα στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι επιτελείς του κ. Σαμαρά διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέγγενη αφενός της τρόικας που απαιτεί πλήρη εφαρμογή (φορολογικό, διαθεσιμότητες, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις), αφετέρου της κοινωνίας και των βουλευτών που δέχονται ισχυρές πιέσεις από τον όγκο των εφαρμοζόμενων μέτρων.

Η ανάγκη ενός «αφηγήματος» για έξοδο από την κρίση αναδεικνύεται μείζονος σημασίας για την πορεία της κυβέρνησης, καθώς ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που προβάλλεται ως προϋπόθεση για την αποδέσμευση της χώρας από τα μνημόνια αλλά και για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει μικρή διεισδυτικότητα στην κοινωνία και, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, στους βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Υπό την έννοια αυτή, ο Σεπτέμβριος αναδεικνύεται σε μήνα – καμπής για την κυβερνητική πορεία καθώς η νέα αξιολόγηση της τρόικας, οι διαθεσιμότητες και απολύσεις στο Δημόσιο, η πορεία των δημοσιονομικών και το ενδεχόμενο νέων μέτρων αναμένεται να καθορίσουν πλήρως την πορεία της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός δεν θα περιοριστεί σε μία έμμεση ένδειξη συνέχειας του κυβερνητικού έργου, με το να ανοίξει δηλαδή την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας του πρώτου εξαμήνου του 2014, αλλά θα κάνει ρητές αναφορές τόσο στην ανάγκη προώθησης του κυβερνητικού έργου όσο και στο διακύβευμα που έχει μπροστά της η Ελλάδα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By