Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Πούτιν επαναλαμβάνει τα περί «σεβασμού στο αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών»

Αύριο ανοίγουν οι κάλπες στην Ουκρανία

putin

 

Θα συνεργαστούμε με την ηγεσία που θα προκύψει από τις προεδρικές εκλογές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας το Σάββατο σε επιχειρηματικό φόρουμ στη  Αγία Πετρούπολη.

«Αναμφίβολα θα σεβαστούμε την επιλογή του ουκρανικού λαού και θα συνεργαστούμε με τις αρχές που θα προκύψουν μετά τις εκλογές», είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους σήμερα.

Για τις κυρώσεις

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την ανάμειξή της στην Ουκρανία είναι αντιπαραγωγικές για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Άσκησε κριτική εις βάρος της Δύσης και τόνισε ότι η υποστήριξη ενός «αντισυνταγματικού πραξικοπήματος» διέκοψε τον εποικοδομητικό διάλογο για την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι εκείνοι που υποκίνησαν το «πραξικόπημα» στην Ουκρανία έπρεπε να έχουν αναλογιστεί καλύτερα τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε απίθανο ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Δύση με αφορμή την Ουκρανία και δήλωσε ότι η Μόσχα λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των άλλων χωρών και δεν μπορεί να δεχτεί να μην αντιμετωπίζεται ισότιμα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι αδύνατη η απομόνωση μίας χώρας σαν τη Ρωσία και ότι οι κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση διαταράσσουν την παγκόσμια οικονομία. «Οδηγούν τη ρωσική, την ευρωπαϊκή, την παγκόσμια οικονομία σε αναταραχή που κανένας δεν επιθυμεί» είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στις κυρώσεις.

Για το φυσικό αέριο

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει μείωση στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και είπε ότι η διαφωνία για το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και όχι τελεσιγράφων.

«Είμαστε έτοιμοι για έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά αυτός δεν θα πρέπει να γίνει μέσω αβάσιμων απαιτήσεων και τελεσιγράφων, αλλά με βάση την πολιτισμένη συνεργασία των αγορών» είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι Μόσχα και Πεκίνο θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα και τα αποθέματά τους σε χρυσό είναι ασφαλή.

By