Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Πούτιν ζητά καθυστέρηση των «δημοψηφισμάτων» στην ανατολική Ουκρανία

Για «τρόπους εξόδου από την κρίση« έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος

putin610_180314

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας να αναβάλουν τα «δημοψηφίσματα» που έχουν προγραμματίσει για τις 11 Μαΐου σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, μέσω δηλώσεων που έκανε την Τετάρτη σχετικά με την κρίση που επικρατεί στην περιοχή.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα εν λόγω «δημοψηφίσματα».

Η αντίδραση των αυτονομιστών ήταν άμεση, καθώς όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter «η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της «Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ» δεν αποκλείει αναβολή του Δημοψηφίσματος της 11ης Μαΐου για αργότερα».

 

«Γνωρίζω ότι έχετε τις δικές σας προτάσεις, τις δικές σας ιδέες για το πώς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο εξόδου από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (στην Ουκρανία). Η θέση μας είναι επίσης γνωστή», δήλωσε ο Πούτιν ενόψει μιας συνάντησής του με τον Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία του ΟΑΣΕ.

«Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να αναζητήσουμε τρόπους εξόδους από αυτή την κρίση», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ανέφερε ακόμα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, κατά την οποία πρότεινε τη διεξαγωγή μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης» ώστε να υπάρξει μια λύση για το Ουκρανίκο.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ επεσήμανε ότι η επέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου, είναι «απαράδεκτη».

 

By