Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο Πούτιν προειδοποιεί την ΕΕ για το φυσικό αέριο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια για την ομαλοποίηση της κρίσης, τονίζει το Κρεμλίνο

Merkel Putin

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «χοντραίνει το παιχνίδι» σε ότι έχει να κάνει με την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς η Gazprom θα ζητά από την κυβέρνηση του Κιέβου να προπληρώνει για τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα καταναλώνει η Ουκρανία από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με ενημερωτική επιστολή που έστειλε η Μόσχα στους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώνοντας τους για την απόφαση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, αναφέρεται πως «υποχρεωθήκαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση» καθώς τα χρέη προς τη ρωσική εταιρεία όχι μόνο δεν μειώθηκαν μετά τις τελευταίες επαφές του Απριλίου για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά αυξήθηκαν από τα 2,2 δισ. δολάρια στα 3,5 δισ. δολάρια και παρά το γεγονός ότι το Κίεβο εισέπραξε την πρώτη δόση του δανείου από το ΔΝΤ.

Ο Πούτιν σημειώνει επίσης ότι η Ρωσία δεν έχει δεχθεί καμία πρόταση από τους Ευρωπαίους εταίρους για τον τρόπο με τον οποίο θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση  ώστε οι Ουκρανοί να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Παρόλα αυτά τονίζει ότι η Ρωσική ομοσπονδία είναι ακόμα ανοιχτή για συνέχιση του διαλόγου μαζί με τις χώρες της Ευρώπης για την ομαλοποίηση της κατάστασης εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η Κομισιόν θα ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο στη διαδικασία του διαλόγου προκειμένου να βρεθούν δίκαιες λύσεις για τη σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By