Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Πούτιν ως «Σωτήρας της Ευρώπης»

Η Ρωσία γίνεται, πλέον, μεγάλος «παίκτης» στις διαπραγματεύσεις τρόικας – Κύπρου.

Photograph by time.com
Photograph by time.com

Πάνε και έρχονται τα σενάρια ότι η Κύπρος στρέφεται, πλέον, για οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, αφού η χώρα απέρριψε την πρόταση για το φόρο στις καταθέσεις, ως αντάλλαγμα για τη λήψη δανείου ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει στη Ρωσία να γίνει ο «σωτήρας της Ευρώπης ». Οι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι «η κατάσταση αυτή παρουσιάζει μια φανταστική ευκαιρία για τη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν να κερδίσει έδαφος στην Ευρώπη, μέσω της επέκτασης του δανείου στην Κύπρο.

Η Ρωσία, πλέον, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Ευρωζώνη έκανε λάθος να την αφήσει εκτός και χωρίς να έχει κάποιο λόγο, καθώς η Μόσχα έχει μεγάλο συμφέρον να βοηθήσει τη Λευκωσία.

Εξάλλου, όπως τόνισε και ο  υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος συναντάται σήμερα στις 11:00 (ώρα Ρωσίας) με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, «θα συζητήσει με τον κ. Σιλουάνοφ όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ρωσία μπορεί να συνδράμει στην έξοδο της Κύπρου από την κρίση». «Η απόφαση της Βουλής είναι σεβαστή, μας αφήνει τώρα να διαχειριστούμε την κρίση όπως εξελίσσεται, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, τα προβλήματα παραμένουν, είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα μεγάλα ποσά τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσουμε στη διάσωση της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Σαρρής στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

 

By