Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο πόλεμος κατά της σαπουνόπερας στη Βενεζουέλα

Εκστρατείας ειρήνης προωθεί η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά των «τελενοβέλας»

maduro800_200114

Οι σαπουνόπερες και η βία την οποία προωθούν, μπαίνουν στο στόχαστρο του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ο οποίος καλεί τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας να αποκηρύξουν την «κουλτούρα της βίας», που αποθεώνεται από τα μέσα ενημέρωσης.

Στις έρευνες της κοινής γνώμης οι ψηφοφόροι δηλώνουν σχεδόν πάντα ότι η βασική ανησυχία τους είναι η αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη η δολοφονία της πρώην Μις Βενεζουέλα και του συζύγου της από ενόπλους μπροστά στα μάτια της μικρής τους κόρης.

Ο Μαδούρο έχει κατηγορήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς και ιδίως τις δημοφιλέστατες «τελενοβέλας», τις σαπουνόπερες που προβάλλουν, ότι εξωραΐζουν τα όπλα, τα ναρκωτικά και τους εγκληματίες.

Η κουλτούρα της ειρήνης

«Θα οικοδομήσουμε μια κουλτούρα ειρήνης», τόνισε ο πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα, όταν κάλεσε τους εκπροσώπους των καναλιών να τον συναντήσουν την Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες για να συζητήσουν το θέμα. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι αρχές έχουν οργανώσει 20 εκστρατείες για την ενίσχυση της ασφάλειας, ωστόσο ο αριθμός των δολοφονιών αυξάνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι ανθρωποκτονίες έχουν αυξηθεί κατά 105% από την εποχή που ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Ούγκο Τσάβες, πριν από 15 χρόνια. Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, ο Τσάβες, ο οποίος πέθανε πέρσι τον Μάρτιο, είχε απαγορεύσει την κατασκευή, εισαγωγή και πώληση βίαιων βιντεοπαιχνιδιών και παιχνιδιών γενικότερα θεωρώντας ότι τα είδη αυτά προάγουν τη βία.

Οι επικριτές των σχεδίων της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας δεν στοχεύουν στη ρίζα του προβλήματατος, όπως για παράδειγμα στην ατιμωρησία των εγκληματιών που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη συνεργασία τους με τους κακοπληρωμένους αστυνομικούς.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By