Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Ρέντζι «αντιγράφει» τον Ομπάμα

Την εμπιστοσύνη του στον νέο Ιταλό πρωθυπουργό εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Renzi_Obama2

Το σλόγκαν «Yes, we can», που είχε χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του προεκλογική εκστρατεία το 2008, ισχύει και για την Ιταλία, όπου «μια αλλαγή είναι δυνατή», εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ομπάμα στη Ρώμη.

«Δεν υπάρχουν άλλοθι, οι απαντήσεις δεν πρέπει να έρθουν από αλλού, μπορούμε να αλλάξουμε από μέσα, να κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να αλλάξουμε την αγορά εργασίας, να πείσουμε ότι η Ιταλία είναι ένα καλό μέρος για τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Ρέντσι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ομπάμα.

«Λέω στους Ιταλούς: «Ας μην ψάχνουμε δικαιολογίες αλλού»» σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ρέντσι ζήτησε επίσης από τους Ιταλούς να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους: «δεν είμαστε η Σταχτοπούτα της Ευρώπης […] ας σταματήσουμε να υποτιμούμε τους εαυτούς μας».

«Πρέπει να φτιάξουμε το μέλλον μας με φιλοδοξία, η Ιταλία πρέπει πλέον να κάνει πιο μεγάλα όνειρα από αυτά που έκανε μέχρι τώρα», υπογράμμισε.

Υπογραμμίζοντας πόσο χάρηκε που συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ομπάμα, τον οποίο χαρακτήρισε «πηγή έμπνευσης», ο Ρέντζι, 39 ετών, εκτίμησε ότι «οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο» για την Ιταλία.

Ο Ρέντζι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «επέλεξαν μια φιλόδοξη πορεία για να ανατάξουν την οικονομία της χώρας τους» μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009. «Είναι ένα μήνυμα που έχουμε λάβει», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκινά την 1η Ιουλίου, ο Ρέντζι δήλωσε ότι επιθυμεί να αναπροσανατολίσει την προσοχή της Ευρώπης «περισσότερο στην ανάπτυξη παρά στη λιτότητα».

Ο ιταλός πρωθυπουργός, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Φεβρουάριο, ευχήθηκε να «οριστικοποιηθεί στο εξάμηνο» της προεδρίας της Ιταλίας η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, σε διαφορετική περίπτωση «το 2015».

Όσον αφορά την «ενεργειακή κρίση» την οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ιταλία μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, ο Ρέντσι εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε γιατί διαθέτουμε τους πόρους».

Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του δήλωσε: «Έχω εμπιστοσύνη στον Ρέντζι» και χαιρέτισε «τη φιλοδοξία και την ενέργειά» του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By