Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ο Σαλμάν Ρουσντί ηγείται «καμπάνιας» κατά του Ρώσου προέδρου

Ανοιχτή επιστολή περισσότερων από 200 συγγραφέων κατά του Ρώσου ηγέτη

Ανοιχτή επιστολή στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» απέστειλαν περισσότεροι από 200 συγγραφείς σε όλο τον κόσμο -μεταξύ αυτών οι Σαλμάν Ρουσντί και Ορχάν Παμούκ-, κατακεραυνώνοντας τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τους νόμους περί ομοφυλοφιλίας και βλασφημίας.

Vladimir-Putin-Snowden-Is-Still-in-Russia
Στην επιστολή τους, που δημοσιεύεται μία ημέρα πριν από την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, υποστηρίζουν ότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Ρωσία «θέτουν σε κίνδυνο τους συγγραφείς».

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, απαγορεύεται η προώθηση της «μη παραδοσιακής σεξουαλικότητας» στους ανήλικους, κάτι που ερμηνεύεται ως ανοιχτή επίθεση στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της χαλαρής διατύπωσης που αφήνει ανοιχtό σε ερμηνεία το περιεχόμενο της διάταξης, όπως επισημαίνεται.

Στο στόχαστρο των συγγραφέων βρίσκεται και άλλος νόμος που επιτρέπει την φυλάκιση για «προσβολή θρησκευτικού αισθήματος».

«Ως συγγραφείς και καλλιτέχνες, δεν μπορούμε να καθόμαστε άπραγοι καθώς βλέπουμε τους συναδέλφους μας συγγραφείς και δημοσιογράφους να φιμώνονται και να κινδυνεύουν με δίωξη και συχνά με δραστική τιμωρία, απλώς και μόνο επειδή εξέφρασαν τις σκέψεις τους.

AEA1DD8F9A9773D0D85B757423377DAD

 

Μια υγιής δημοκρατία πρέπει να ακούει τις ανεξάρτητες φωνές όλων των πολιτών. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να ακούσει και να εμπλουτιστεί από τις διαφορετικές απόψεις στην Ρωσία.

Γι” αυτό ζητάμε από τις ρωσικές αρχές να αποσύρουν αυτούς τους νόμους που στραγγαλίζουν τον ελεύθερο λόγο».

Ο Σαλμάν Ρουσντί δήλωσε στον «Guardian» ότι αυτή η εκστρατεία ήταν απίστευτα σημαντική για τους Ρώσους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες και τους πολίτες.

«Η θηλιά που έχει βάλει η Ρωσική Ομοσπονδία στην ελευθερία της έκφρασης είναι βαθύτατα ανησυχητική και πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να υπάρξει μια υγιής δημοκρατία στη Ρωσία» σχολίασε.

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι και ο Νομπελίστας Γκίντερ Γκρας.

By