Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Σαμαράς αναλαμβάνει να λύσει τις εκκρεμμότητες

 Στις 11.00 η συνάντηση με την Τρόικα

 

samarasΟ Αντώνης Σαμαράς καλείται πλέον να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά… Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την Τρόικα αναβλήθηκε και έτσι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει να λύσει –κατα τη σημερινή συνάντηση με την τριμερή- το σύνολο των εκκρεμοτήτων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του Μαξίμου, στις 11 το πρωί, ενω στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ωστόσο, οι κκ. Σαμαράς και Στουρνάρας συναντήθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο Μαξίμου για τα εκκρεμή ζητήματα που απομένουν προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση των επόμενων δόσεων της δανειακής σύμβασης. Νωρίτερα είχε αναβληθεί η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με το κλιμάκιο της τρόικας.

 

Τα ανοιχτά θέματα

Ανοικτά παραμένουν οι απολύσεις στο Δημόσιο, η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και το τέλος ακίνητων.

Ειδικότερα, για τις απουλύσεις στο δημόσιο, η τριμερής επιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, που θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 20.000 ατόμων, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας.

Όσον αφορά στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, η τρόικα εκφράζει προβληματισμούς για το μέγεθος του νέου τραπεζικού ιδρύματος, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τυχόν αύξηση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης θα επιβαρύνει το δημόσιο.

 

Στουρνάρας: «Πάρτε τα κλειδιά του υπουργείο και δώστε στον Τσίπρα»

Στα άκρα έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, όπως προκύπτει από τους διαλόγους του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Μην μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα. Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου να συζητήσετε μαζί του» φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας, όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής.

 

Η Τρόικα εχει βάλει σε «διαθεσιμότητα» τον Μανιτάκη

Και σε όλα προστίθεται και το θέμα «Μανιτάκης».

Υπενθυμίζεται το βράδυ της Παρασκευής, ο Αντώνης Σαμαράς από κοινού με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Χρήστο Σταϊκούρα,την γγ του ΥΠΕΘΟ και τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη επιχειρούσαν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό στην εμπλοκή που δημιουργήθηκε με την άρνηση της τρόικα να δεχθεί το πρόγραμμα Μανιτάκη για την κινητικότητα στο δημόσιο, αφού απαιτεί ονόματα και διευθύνσεις των 20.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα απολυθούν έως το 2014. Το πρωί του Σαββάτου, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ τον οποίο διαβεβαίωσε ότι: «δεν τίθεται θέμα Μανιτάκη».

Αφορμή το «βέτο» για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έθεσε η τρόικα και η πρόθεσή της να μην διαπραγματευτεί πλέον μαζί του τις όποιες αλλαγές στο δημόσιο τομέα, αλλά απευθείας με τον Γιάννη Στουρνάρα!

 

By